Tejturmix

Péter Dani blogja

Karamellás banántorta

12 cm-es tortaformához

A banános tésztához:
2 db banán, villával pépesítve
120 g puha vaj
120 g porcukor
120 g liszt
2 db tojás
fél teáskanál sütőpor
csipet só

A krémhez:
2 db nagyobb méretű banán
1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál kristálycukor
3 dl zsíros tej
3,5 dl habtejszín

A karamellszószhoz:
125 g kristálycukor
75 g habtejszín
25 g vaj
csipet só

A díszítéshez:
1 marék édesmorzsa vagy darált babapiskóta
szárított virágok

img_0805.JPG

A tésztához a puha vajat kihabosítom a porcukorral, majd kicsi adagokban hozzáöntöm az elhabart tojásokat és további 1 percig habosítom. Hozzákeverem a pépesített banánt, a lisztet, a sütőport és a csipet sót. A kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm és 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem, tűpróbáig sütöm. Ha közben túlságosan barnulni kezdene a teteje, tegyünk rá alufóliát és úgy folytassuk a sütést. Kihűtjük a tortakarikában és 3 egyenlő lapra vágjuk.

A krémhez pudingot főzünk a pudingporból, a tejből és a kristálycukorból. Tálba öntjük és elektromos habverővel kihűlésig keverjük. Ha jól dolgozunk szép, homogén pudingot kapunk. Felverjük a habtejszínt és óvatosan hozzáforgatjuk a pudingot, egynemű krémmé keverjük. A krémet 3 részre osztjuk.

img_0811.JPG

Betöltjük a 3 lapot 2 adag vaníliás habkrémmel, úgy hogy közben karikára vágott banánt fektetünk a rá rétegenként - természetesen a tetejére nem teszünk. A maradék harmad krémmel lekenjük a tortácska oldalát és tetejét. Körben bepanírozzuk az édesmorzsával, fél órára hűtőbe tesszük. 

Míg pihen a tortánk, elkészítjük a karamellszószt. Nyeles forralóba tesszük a cukrot és szép barnára karamellizáljuk - lehetőleg ne kevergessük, csak ha a szélénél kezdene nagyon sötétedni. Ha ez meg van, hozzáöntjük a habtejszínt és alaposan összekeverjük. Levesszük a tűzről és feloldjuk benne a vajat és a sót. Szobahőmérsékletűre hűtjük.

A hűtőből kivett, bepanírozott tortácska tetejére öntjük a karamellszószt, hagyjuk az oldalán néhol lefolyni, száraz virágokkal díszítjük és fogyaszthatjuk is.

img_0807.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása