18 cm-es tortaformához
A tejfölös piskótához:
2 db tojás
125 g porcukor
150 g tejföl
150 g liszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:
100 g magozott meggybefőtt, lecsepegtetve
1 evőkanál nádcukor
zsemlemorzsa
A vaníliaöntethez:
fél csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
A forma kenéséhez:
liszt
vaj
A tálaláshoz:
porcukor
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, a kapcsos tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük. Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük, elektromos habverő segítségével. Majd apránként hozzáadjuk a tejfölt, az egészet tovább keverve. Jöhet a citromhéj és a vaníliakivonat is. Közben a sütőport elkeverjük a liszttel, hozzászitáljuk és egynemű tésztává keverjük az egészet. Ezután bele is önthetjük az előkészített tortaformába, rádobáljuk a meggyet, amit előtte megforgattunk zsemlemorzsában, végül pedig megszórjuk a nádcukorral. Mehet az előmelegített sütőbe. 30 perc alatt készre sütjük, illetve tűpróbáig. Ha megsült, a tortaformát levéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
Egy hamis, de annál gyorsabb vaníliaöntetet készítünk pudingporból. A pudingporból, a tejből, a cukorból és a vaníliakivonatból egy hígabb pudingot főzünk. Hűtőhidegre hagyjuk lehűlni. Tálaláskor a kis tortánkat megszitáljuk porcukorral, egy mélytányérba öntünk a vaníliaszószból és ráhelyezünk egy szelet tejfölös-meggyes piskótát.