Rizskoch, rizsfelfújt, sült rizs, édes rizs? Akármilyen néven is ismered a rizses desszertek királynőjét, ne hanyagold és készítsd el te is. Sokan szeretik, hallottak róla vagy ettek már. Azonban az interneten böngészők ölni tudnának egy bevált receptért. Íme, remélem, mindenkinek elnyeri a tetszését. Egy igazi klasszikusról beszélünk, számos változata létezik. Az én verziómban csokoládé is szerepel, mellé rumos meggykompóttal. Irány a konyha, készítsd el a családnak vagy iktasd be az ünnepi menüsorba!
Készíthető sütésálló tálban, tortaformában, püspökkenyérformában vagy egy egyszerű lapos jénai edényben.
A rizskochhoz:
200 g rizs
800 g zsíros tej
160 g víz
csipet só
120 g kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
15 g mazsola
60 g étcsokoládé
40 g vaj
1 evőkanál vaníliakivonat
4 db tojás
Kikenéshez:
zsemlemorzsa
vaj vagy margarin
A meggykompóthoz:
50 g rum
300 g meggy
250 g meggylé
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál kukoricakeményítő
Tálaláshoz:
porcukor
- A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba mérjük és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon felpuhítjuk a rizst. Mikor elforrt a víz a rizsről, megsózzuk és felöntjük a tejjel. Alacsony lángon, néha megkavarva sűrű tejberizst főzünk belőle.
- Levesszük a tűzről és belemérjük a vajat és a csokoládét, majd kevergetéssel feloldjuk a forró rizsben. Ekkor mehet hozzá a cukor, a citromhéj, a narancshéj, a mazsola és a vaníliakivonat. Párszor átkavarva hagyjuk teljesen lehűlni.
- Ekkor a tojássárgáját elkeverjük benne, a fehérjét pedig kemény habbá verjük és fellazítjuk vele az ízesített tejberizst. A kivajazott és kimorzsázott formába töltjük és 200°C-on, 40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk teljesen, hűtőhidegre lehűlni.
- Közben elkészítjük a kompótot. A meggyet, a meggylét, a vaníliát és a rumot felforraljuk. A keményítőt elkeverjük egy kis hideg csapvízben és hozzáadjuk a forrásban lévő meggyhez, elkeverjük és besűrítjük vele a meggylét.
- Vágunk egy szeletet a rizskochból, meghintjük porcukorral és kínálunk mellé a kompótból.