Tejturmix

Péter Dani blogja

Fehércsokoládé mousse torta eperzselével

Unalmas lehet folyton azt olvasni, hogy „ez az egyik kedvenc tortám”, de egyszerűen nem tudom elkerülni ezeket a szavakat, tortamániás létemre. Az utóbbi hetekben ez a torta különösen a szívemhez nőtt. Rengetegszer elkészült itthoni kis műhelyemben, mind felkérésre, mind bulikra, alkalmakra vagy a családnak. Nem vagyok nagy fehércsoki rajongó, de az eper és a fehércsoki házassága tutibiztos, hogy a mennyben köttetett.

dsc06955555.JPG

Csokis piskóta alj:
4 db tojás
12 g kakaópor
88 g liszt
80 g kristálycukor
1 kávéskanál mandulaaroma (elhagyható)

Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű piskótakarikát. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, hőlégkeverés nélkül! A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojásfehérjéket a kristálycukorral és a mandulával kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz a tojások sárgáját. Majd kis adagokban hozzákeverjük a kakaós lisztet is. Addig keverjük, lassú, óvatos mozdulatokkal, míg sima masszát nem kapunk. Az előkészített formába tesszük a masszát és egy egyenes habkártyával eligazgatjuk. Tűpróbáig sütjük az előmelegített sütőben (kb. 18-22 perc). A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a karikát, megtisztítjuk az egész formát és visszatesszük az aljába a kerek, kihűlt csokis piskótánkat. (Én le szoktam vágni a dombos tetejét, így szeleteléskor esztétikusabb.)

Eperzselé (2 db):
680 g fagyasztott eper

4 teáskanál zselatinpor
100 g kristálycukor

Két db 22 cm átmérőjű tortakarikát kibélelünk dupla réteg műanyag fóliával. Az epret szobahőmérsékleten vagy mikróban felengedjük és leturmixoljuk a kiengedett levével együtt. Egy nyeles lábaba átpasszírozzuk egy sűrű szitán. Rászórjuk a zselatinport, egy villával elkeverjük és 8-10 percig állni hagyjuk. Gyújtsunk alá és melegítsük a zselatin felolvadásáig. Végül keverjük bele a kristálycukrot és így is kevergessük, míg fel nem oldódik. 10 percig hagyjuk hűlni. Egyenlően elosztjuk a két előkészített formában és betesszük a hűtőbe 1 órára.

dsc06964444.JPG

 Fehércsokoládé mousse:
230 g fehércsokoládé
60 g víz
8 g zselatin por
470 g habtejszín
+
118 g habtejszín

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és félretesszük. A zselatint egy bögrébe mérjük és ráöntjük a jéghideg vizet, 5 percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban olvasszuk fel. Egy kis nyeles lábasban forraljuk fel a 118 g habtejszínt és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a felolvasztott zselatint, majd ezt keverjük szép csomómentesre a csokoládéval és hagyjuk kb. 20°C-ra lehűlni, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. A 470 g hideg habtejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk össze a 20 fokos fehércsokoládés keverékkel.

Készítsük elő a tiszta, piskótával bélelt formát és öntsük rá a fehércsokoládés hab felét, helyezzük a közepére az egyik kerek eperzselét, majd öntsük a tetejére a maradék habot és tegyük hűtőbe legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára. Másnap tegyük a tetejére a másik eperzselét és díszítsük tetszőlegesen.

Konkrétan erről a tortáról elfelejtettem készíteni képet a felvágás után, de IDE KATTINTVA van egy képem egy másik, ugyanilyen technikával készült tortámról. Így megleshetitek a belsejét, milyen szeletelés után.

dsc06952222.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása