Tejturmix

Péter Dani blogja

Mini sajttorta eperöntettel

Sajttorta rajongásomról már többször is olvashattatok a blogon, így talán nem meglepő, hogy minden hónapra jut egy. Ilyet még nem készítettem, de pozitívan csalódtam benne. Klasszikus New York Cheesecake eperöntettel, egyedül az arányokkal kísérleteztem, hogy minél tökéletesebbre süljön mini adagokban. 

12 db mini sajttortához (12 mélyedéses, normál méretű muffintepsihez)

dsc07144.JPG

Előmelegítjük a sütőt 150°C-ra, alsó-felső sütésen. A muffintepsi 12 horpadását kibéleljük dupla réteg papírkapszlival.

Kekszes alap:
150 g darált háztartásikeksz
100 g olvasztott vaj

Az alaphoz a darált kekszet alaposan összeforgatjuk az olvasztott vajjal és elosztjuk a mélyedésekben. Majd egy beleillő pohár aljával összetömörítjük azt. Tepsivel együtt betesszük a mélyhűtőbe 15 percre.

A töltelékhez:
250 g Philadelphia krémsajt
1 db nagyobb tojás
100 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom (az egész citrom héja, a fél citrom leve)

Míg az alap pihen a fagyasztóban, folytatjuk a töltelékkel. A krémsajtot, a tojást, a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és a citromlevet egy keverőtálba mérjük és botmixerrel simára keverjük. A muffintepsit kivesszük a mélyhűtőből, a vajas kekszmorzsákon arányosan szétosztjuk a tölteléket, majd a muffinokat 25 percig az előmelegített sütőbe tolva. Miután kivettük őket, a sütőt még ne kapcsoljuk ki, csak hagyjuk a pulton érni 10 percig.

dsc07152.JPG

A tetejére:
200 g zsíros tejföl
50 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál friss citromlé

Míg a mini sajttorták érnek, elkészítjük a New York Cheesecake lényegét, a tejfölös réteget. A tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a citromlét egy keverőtálba mérjük és botmixerrel simára keverjük. Ezt a keveréket igazságosan elosztjuk a sütik tetején és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre. Akkora lesz szép, ha szép márványos, megrepedezik a tejfölréteg. A pulton lehűtjük, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük teljesen összeérni és lehűlni.

Az eperöntethez:
150 g fagyasztott eper
2 evőkanál kristálycukor
1 fél citrom kifacsart leve

Az öntet elkészítésével folytatjuk, amit szintén előző este készítünk, hogy éjjel jól le tudjon hűlni. Ehhez szükségünk lesz egy nyeles forraló lábasra, amibe belemérjük a cukrot és az epret. Miután kiengedte piros levét még 10 percig rotyogtatjuk, végül mehet hozzá a citromlé is. Az eper felét kivesszük a lábasból, botmixerrel pürésítjük, visszaöntjük és további 5 perc alatt készre főzzük. Másnap ezzel kínáljuk mini sajttortánkat.

dsc07153.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása