Tejturmix

Péter Dani blogja

A legjobb pizzás csiga

Gondolom, senkinek sem kell bemutatni álmaink péksütijét, a pizzás csigát. Természetesen a tésztáját nem érdemes az olasz, vékony, ropogós pizzákéhoz hasonlítani, ez inkább puha, amit egy péksütitől elvár az ember. Semmi ördöngösség nincs benne, nagy főzőtudományra sincs szükség az elkészítéshez, az éhes szájak viszont nagyon hálásak tudnak lenni érte. A töltelék csak irányadó, én így szeretem, de szinte bármit elbír ez a finom csemege.

dsc07294.JPG

A tésztához:
500 g liszt
2 teáskanál só
350 ml langyos víz
30 g friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál olívaolaj

A lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük. A vizet meglangyosítjuk egy bögrében és elmossuk benne az élesztőt és a cukrot, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez és egy egyetemes konyhagép dagasztó kampójával vagy kézzel szépen kidolgozzuk. A végén felvetetjük vele az olívát is. Letakarjuk műanyag fóliával és 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük langyos helyen. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez:
300 ml sűrű paradicsomlé
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál ecet
1 teáskanál kristálycukor
1 késhegyni őrölt feketbors
1-1 teáskanál oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem

A töltelékhez az olajon megdinszteljük a hagymákat, meghintjük liszttel, majd felöntjük a paradicsomlével. Belerakjuk a fűszereket, ízesítőket és jól összeforraljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

dsc07293.JPG

A szóráshoz:
150 g trappista sajt, reszelve
1 marék csiperkegomba vékonyra szeletelve

A megkelt tésztát vastagon lisztezett munkafelületre borítjuk, tetejét is meglisztezzük és kinyújtjuk 0,7-1 cm vékonyra. Megkenjük a paradicsomos töltelékkel, megszórjuk a sajt felével és a csiperkével. Magunktól felfelé feltekerjük. Egy tepsit kizsírozunk, kilisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibélelünk. 2,5-3 cm vastag korongokra vágjuk éles késsel és egymás mellé pakoljuk az előkészített tepsibe, tetejét a maradék sajttal megszórjuk. Fél órát kelesztjük meleg helyen, majd 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre, illetve tűpróbáig. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Na és itt egy zenei lejátszási lista a sütögetéshez. Garantáltan elkap a feeling! 

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása