Tejturmix

Péter Dani blogja

Szavarin

Soha nem készítettem, és nem is kóstoltam még eddig a fent nevezett édességet, pár napja egészen véletlenül akadtam a receptjére. Egészen pontosan egy „rum baba” vagy „Baba au Rhum” receptjére. Utána olvastam, felkeltette érdeklődésemet mindkét desszert. Mindkettő egy finom élesztős kosárka vagy muffin formában sült kis buci, amit jó alaposan megfürdetünk rumos cukorszirupban, végül tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel tálaljuk. Még soha nem kóstoltam hasonlót, szerintem egy próbát mindenképpen megér, nagyon izgalmas desszert.

dsc07313.JPG

A tésztához (12 db):
250 g liszt
1 csomag instant élesztő
2 db tojás
30 g napraforgóolaj
150 g zsíros tej
1 evőkanál kristálycukor
csipet só

A sziruphoz:
400 g víz
200 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 üvegcse rum aroma

+
200 g habtejszín
1 csomag vaníliáscukor

A muffin tepsi 12 mélyedését kikenjük vajjal, ha van, kifújjuk cooking spray-vel. Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, közepébe egy mélyedést készítünk. A tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt (nem kell felfuttatni) és a mélyedésbe öntjük. Mehet hozzá a tojás, a só és az olaj is, majd hólyagosra keverjük. Szorosan letakarjuk és meleg helyen, 30 perc alatt megkelesztjük.

dsc07317.JPG

Közben elkészítjük a szirupot. Egy nyeles forralóba mérjük a vizet és a cukrot és feltesszük főni, amikor már gyöngyözve elkezd forrni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a vaníliát és a rumot. Félretesszük langyosra hűlni. Ez idő alatt, a megkelt tésztát, kanál segítségével a mélyedések háromnegyedéig töltjük és újabb 15 percig hagyjuk kelni meleg helyen. 15 perc után betoltjuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük. Még melegen kiborítjuk a formából és rácsre helyezve hagyjuk langyosra hűlni, majd lekalapozzuk és megúsztatjuk őket a szirupban. Visszatesszük a rácsra. A tejszínhez hozzáadjuk a vaníliáscukrot és kemény habbá verjük. Nyomózsákba töltjük és a kalapok alatt megtöltjük. Rádobjuk a tetejét és kész is.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása