Tejturmix

Péter Dani blogja

Török sült tejberizs

Sok-sok recept és tipp után állítottam össze ezt a tökéletes sült tejberizst, ami megtévesztésig hasonlít a közkedvelt, török büfés változathoz. Remélem ti is kedved kaptok hozzá. 15 perc munka, a többit a sütő végzi!

dsc07470.JPG

Hozzávalók (4 személyre):
100 g rizs
100 g víz
1 l zsíros tej (3,5%)
100 g kristálycukor
1 csipet só
2 teáskanál vaníliakivonat
2 db tojássárgája
25 g étkezési keményítő

Szükséges extra eszköz:
szakácsfáklya

A rizst és a vizet feltesszük együtt főzni egy nyeles forralóedényben. Amikor nagyjából magába szívta az összes nedvességet, hozzáöntjük a tejet, a cukrot, a sót és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük, amíg felforr. Forrásponttól számítva 10 percig rotyogtatjuk közepes lángon. 10 perc elteltével egy kis keverőtálba mérjük a keményítőt és a tojássárágát, nagyjából elkeverjük. Hőkiegyenlítést alkalmazva, azaz egyszerre csak egy keveset a forró tejes elegyünkből merünk hozzá és simára keverjük. Érdemes addig adagolni és keverni a folyadékot, míg kb. 2-2,5 dl nem lesz. Ekkor visszaöntjük a tejberizshez és folyamatosan kevergetve felforraljuk.

dsc07471.JPG

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A dúsított tejberizst elosztjuk négy brulée formában, vagy más kisméretű sütésálló tálkában. A megtöltött formákat egy magas falú, szivárgásmentes tepsibe helyezzük és felöntjük forró vízzel, úgy hogy a formák felééig érjen. Ügyeljünk rá, hogy a tejberizsre nehogy kerüljön víz. Betoljuk az előmelegített sütőbe és 45-50 perc alatt remegősre sütjük. Miután kivettük, teljesen hidegre hűtjük pár óra alatt. A tetejét megszórjuk 1-1 teáskanál kristálycukorral és a fáklyával megkaramellizáljuk. Jó étvágyat!

dsc07477.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása