Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Fehércsoki mousse torta eperzselével és bogyós gyümölcsökkel

Az utóbbi időkben ez a torta különösen a szívemhez nőtt. Számtalanszor elkészült már az itthoni kis műhelyemben, mind felkérésre, mind bulikra, alkalmakra vagy a családnak. Nem vagyok nagy fehércsoki rajongó, de az eper és a fehércsoki együtt valami csodálatos. Legyen szép napotok! 

20170617_130408-01.jpeg

32 cm-es tortaformához

A piskótához:
4 db tojás
12 g kakaópor
88 g liszt
80 g cukor
1 kávéskanál mandulaaroma (elhagyható)

Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 32 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra (légkeverésen). A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojásfehérjéket a kristálycukorral és a mandulával kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz a tojások sárgáját. Majd kis adagokban hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Az előkészített formába simítjuk a masszát és betoljuk a sütőbe. Tűpróbáig sütjük az előmelegített sütőben (kb. 15-17 perc). A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a karikát, megtisztítjuk az egész formát és visszatesszük az aljába a kerek, kihűlt csokis piskótánkat. (TIPP: Én le szoktam vágni a dombos tetejét, így szeleteléskor esztétikusabb.)

20170617_130519-01.jpeg

Az eperzseléhez (2 db-hoz):
680 g mirelit eper
4 teáskanál zselatinpor
100 g cukor

Két  22 cm átmérőjű tortakarikát (vagy egyforma méretű ételhordót, kerek edényt) kibélelünk dupla réteg műanyag fóliával. Az epret szobahőmérsékleten vagy mikróban felengedjük és leturmixoljuk a kiengedett levével együtt. Egy nyeles forralólábasba átnyomkodjuk egy sűrű szitán. Rászórjuk a zselatinport, villával elkeverjük és 8-10 percig állni hagyjuk. Tegyük fel a tűzre és melegítsük a zselatin felolvadásáig. Végül keverjük bele a kristálycukrot és így is kevergessük, míg fel nem oldódik. 10 percig hagyjuk hűlni. Egyenlően osszuk el a két előkészített formában és tegyük be a hűtőbe 1 órára.

A moussehoz:
460 g fehércsoki
120 g hideg víz
16 g zselatinpor
940 g habtejszín + 240 g habtejszín

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és félretesszük. A zselatint egy bögrébe mérjük és ráöntjük a jéghideg vizet, 5 percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban felolvasztjuk. Egy kis nyeles lábasban forraljuk fel a 240 g habtejszínt és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a felolvasztott zselatint, majd ezt keverjük szép csomómentesre a csokoládéval és hagyjuk kb. 20°C-ra lehűlni, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. A 940 g hideg habtejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk össze a 20 fokos fehércsokoládés keverékkel.

Készítsük elő a tiszta, piskótával bélelt formát és kenjük rá a fehércsokis hab harmadát, helyezzük a közepére az egyik kerek eperzselét, öntsük rá a krém második harmadát, jöhet rá a második kerek eperzselé és az utolsó harmad krém is. A tetejét simítsuk el és tegyük egy éjszakára a hűtőbe dermedni.

20170617_130442-01.jpeg

A díszítéshez:
csokoládéháromszögek
választott bogyós gyümölcsök

Tálalás, szeletelés előtt ízlésesen pakoljuk tele a torta tetejét kedvenc bogyós gyümölcseinkkel. Születésnapra készült a torta, ezért nincs fotóm a felszeletelt tortáról, de IDE KATTINTVA láthattok képet egy, szintén ezzel a technológiával készült tortám metszetéről. Jó étvágyat!

20170617_130538-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

http://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr512603577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz