Közkedvelt, pofonegyszerű, gyorsan elkészíthető karamellöntet fagylaltokhoz, pudingokhoz, palacsintákhoz és más desszertekhez. Gordon Ramsay arányaival dolgozunk, a végeredmény pedig tényleg tökéletes. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók (kb. 0,5 liter szószhoz):
375 g kristálycukor
2 evőkanál víz
225 g habtejszín
75 g vaj
fél tk. só
Egy tapadásmentes, nyeles lábasba szórjuk a cukrot, rá a két kanál vizet és közepes lángra tesszük. Szép, mély borostyán színű karamellé olvasztjuk. Fontos, hogy ne kevergessük közben, inkább csak csuklóból mozgassuk meg néha a lábast. Amikor már illatozik és teljesen homogén a karamellünk, egy részletben hozzáöntjük a habtejszínt. Ekkor vigyázzunk, a forró gőzzel nehogy megégessük magunkat. Egy kis kézi habverővel simára keverjük, közben hozzáadva a sót is. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat is. Egy illatos, barna, fényes karamellszószt kaptunk, amit eltehetünk a kamra polcán egy befőttes üvegben, vagy egy konyhai cumisüvegben.