Ilyen csemegék leginkább karácsonykor kerülnek az ünnepi asztalra, de én most annyira megkívántam egy diós-fahéjas sütit, hogy muszáj volt elkészítenem. Egyszerű, ízes, látványos és ebben a hőségben még a tésztánk is nagyon könnyen megkel. Próbáljátok ki ti is és legyen szép napotok!
1 nagy vagy 2 kisebb fonathoz
A tésztához:
500 g liszt
20 g friss élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
60 g vaj
50 g porcukor
csipet só
A friss élesztőt 5 g porcukorral felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagosan legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.
A töltelékhez:
200 g darált dió
200 g barnacukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál fahéj
A töltelék elkészítésével folytatjuk, ami roppant egyszerű lesz. Mérjük az összes hozzávalót egy keverőtálkába, alaposan keverjük össze és kész is. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és két egyenlőre részre osztjuk, finoman átgyúrjuk mindkettőt. Két téglalapot nyújtunk a gombócokból, megszórjuk vastagon a diós töltelékkel, feltekerjük (mint a kakaós csigánál) és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Hosszában a közepén kettévágjuk, és a két fél tekercset úgy fonjuk össze, hogy a vágott oldaluk felül legyen. Ezt megismételjük a másik adag tésztával is, ha nem egy nagyot készítünk. 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.