Katy Perry, a cupcake-melltartóiról elhíresült popsztár, egy igen csak kreatív módon kezdte el reklámozni Bon Appétit c. kislemezét. Megosztotta velünk a „Világ legjobb cseresznyés pitéjének” receptjét, gyönyörű fotókkal és egy - ma igencsak népszerű - felgyorsított videóval.
Az aranyló tésztához:
500 g liszt
250 g vaj, felkockázva
120 ml jéghideg víz
A szaftos töltelékhez:
850 g cseresznye/meggy, magozott
3 evőkanál vaj
150 g cukor
2 evőkanál víz
3 evőkanál kukoricakeményítő
A tésztához morzsoljuk össze a vajat a liszttel homokszemcsés állagúra. Ezután kis részletekben dolgozzuk hozzá a jéghideg vizet is, közben folyamatosan gyúrva a tésztát. Miután összeállt, vágjuk két egyenlő részre, kicsit lapogassuk ki és külön-külön csomagoljuk műanyag fóliába és tegyük a hűtőbe 30-40 percre.
Jöhet a töltelék! Közepes lángon egy tapadásmentes serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a gyümölcsöt és a cukrot, majd keverjük, amíg a cukor feloldódik. Keverjük tovább, amíg a cseresznye megpuhul, de még nem esik szét (kb. 8 perc). Egy kis tálban keverjük sűrű masszává a vizet és a keményítőt, majd öntsük a serpenyő tartalmához. Hagyjuk felforrni. Folyamatos keverés mellett főzzük további 2 percig. Tegyük félre és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (vagy 170°C-ra légkeverésen), nyújtsuk ki az egyik tésztát 28 cm-es átmérőjű körré, majd egyengessük el egy 23 cm-es kilisztezett, kivajazott piteformában. Öntsük bele a tölteléket. A másik tésztából vágjunk hosszabb csíkokat, amiket a pite tetejére tehetünk rácsot alkotva.
Süssük 50-60 percig, vagy amíg a tészta barnulni kezd, a töltelék pedig habzani. Amikor kész, hagyjuk 1,5-2 órát hűlni, ami alatt a töltelék újra megszilárdul
Íme a korábban említett videó: