Sütés nélküli szedres túrótorta, hogy a hétvégén garantáltan egy percre se kelljen bekapcsolnod a sütőt!
22 cm átmérőjű tortakarikához
A kekszes alaphoz:
215 g zabkeksz
1 evőkanál barna cukor
100 g olvasztott vaj
A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és magunk mellé készítjük. A kekszet ledaráljuk és alaposan összekeverjük a barna cukorral és az olvasztott vajjal, majd a bélelt forma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe fél órára dermedni. Közben elkészítjük a túróréteget.
A túróréteghez:
500 g tehéntúró
1 citrom reszelt héja
100 g porcukor
200 g natúr joghurt
1 teáskanál vaníliakivonat
20 g zselatin por
90 g hideg víz
Egy kis tálkába szórjuk a zselatin port, elkeverjük a hideg vízzel és hagyjuk duzzadni, amíg bekeverjük a túrót. Egy nagyobb keverőtálba mérjük a túrót. a citromhéjat, a porcukrot, a joghurtot és a vaníliát, majd egy erős botmixer segítségével szép simára keverjük. Az időközben megduzzadt zselatint, felolvasztjuk a mikróban, hozzáöntjük a túrós keverékhez és gyorsan, kézi habverő segítségével elkeverjük benne. Rögtön a megdermedt kekszes alapra kanalazzuk és szép sima felületűre elsimítjuk. Majd ismét mehet az egész a hűtőbe, további 1.5-2 órára. Közben elkészítjük a szederréteget.
A szederréteghez:
680 g mirelit vagy friss szeder
20 g zselatin por
100 g kristálycukor
A mirelit szedre felengedjük mikróban vagy éjszaka szobahőmérsékleten, a konyhapulton. A kiengedett levével együtt nagyon simára turmixoljuk és egy sűrű szitán átpasszírozzuk, hogy a kellemetlen magok ne kerüljenek bele. Egy nyeles forralólábasba öntjük a gyümölcspürét és elkeverjük a zselatinnal, majd duzzadni hagyjuk kb. 10 percig. Tegyük fel a tűzre és melegítsük a zselatin felolvadásáig. Végül keverjük bele a kristálycukrot és így is kevergessük, míg fel nem oldódik. 15-20 percig hagyjuk hűlni majd finoman öntsük vagy kanalazzuk a kellően megdermedt túrós rétegre és tegyük vissza a hűtőbe a kész tortát egy egész éjszakára. Másnap távolítsuk el a karikát, az aljáról a papírt és helyezzük egy tortatálra, majd szeletelhetjük is. Díszítésként feldobhatjuk a desszertet pár szem fagyos szederrel. Jó étvágyat kívánok!