Tejturmix

Péter Dani blogja

Csokis-vaníliás torta íróval

20170912_130933-01_1.jpeg

Rengeteg amerikai és angol receptnél olvastam a buttermilk, azaz az író használatáról, mind krémekben, mind piskótákban, felvertekben. Elérkezettnek éreztem az időt, hogy én is kipróbáljam. Egyből belecsempésztem a torta alapjába és a krémjébe is. Nem csalódtam! Nagyon izgalmas lett és sokat hozzátett az állagokhoz, aki nem tudja, hogy mi van benne, le merem fogadni, hogy fejtörést okoz neki a titkos hozzávaló.

20170912_130956-01.jpeg

22 cm átmérőjű tortaformához 

Az írós-vaníliás alaphoz: 
115 g sótlan, puha vaj 
200 g kristálycukor 
2 db tojás 
1 teáskanál vaníliaesszencia 
170 g liszt 
6 g sütőpor 
fél teáskanál só 
120 g író 

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésen 160°C-ra). A 22 cm átmérőjű tortakarikát vajazzuk és lisztezzük ki. Egy keverőtálba mérjük a puha vajat a cukorral és keverjük habosra elektromos habverő segítségével. Jöhetnek a tojások, egyesével, majd a vanília is. Egy külön keverőtálba szitáljuk össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Felváltva, lassan tovább keverve adagoljuk a vajas keverékhez a liszteset és az írót. A masszát kanalazzuk az előkészített formába, simítsuk el és mehet az előkészített sütőbe 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a formában pihenni 10 percig, majd borítsuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni. 

20170912_131029-01.jpeg

Az írós csokoládékrémhez: 
230 g sótlan, puha vaj 
480 g porcukor 
42 g holland kakaópor 
1 teáskanál só 
90 g író 

Keverjük habosra a puha vajat egy elektromos habverő segítségével. Egy másik tálba szitáljuk össze a porcukrot, a kakaóport és a sót, majd részletekben keverjük a vajhoz. Legvégül adjuk hozzá az írót is. A krémet töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és díszítsük tetszőlegesen. 

20170912_132819-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása