Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Csokis-vaníliás profiterol 2.

20170915_145602-01.jpeg

A blogra már korábban írtam receptet a klasszikus, csokis-vaníliás profiterolhoz. A régi receptet megtartva hoztam el nektek a 2.0-s verziót, aminél 1-2 eltérő technológiát alkalmaztam, mert azt szeretném, ha a sok levél ellenére mindenkinek tökéletesen sikerülne. Nem kell félni az égetett tésztától! Nyugodtan vágjatok bele, ha követitek az egyszerű leírást lépésről lépésre, baj nem lehet. Legyen szép napotok és kellemes sütögetést!

giphy.com

kb. 15-16 db golyóhoz

Az égetett tésztához:
1:1:1 - zsíradék:víz:liszt

100 g olaj
100 g víz
1 csipet só
1 csipet cukor
100 g liszt
3-3,5 db tojás

Egy nyeles forralólábasba mérjük az olajat, a vizet, a sót és a cukrot. Addig melegítjük míg kicsit el nem kezd köpködni, ekkor egy részletben beleöntjük a lisztet és fakanállal resztelni kezdjük, azaz folyamatosan addig keverjük míg elválik a lábas falától. Rögtön egy keverőtálba borítjuk a tésztát és elektromos habverővel, magas fokozaton keverni kezdjük, közben a felütött és elhabart tojásokat, apró részletekben hozzáadjuk. 

Nyomózsákba töltjük a ragacsos masszát és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 3 cm-es kis halmokat nyomunk. Az egészet megpermetezzük vízzel és a 220°C-ra előmelegített sütőbe dugjuk 15 percre. Ekkor levesszük a hőfokot 200°C-ra és további 5-6 perc alatt mélyebb aranybarnára sütjük. A szépen megsült, kongó hangot adó golyócskákat még forrón borítsuk le a tepsiről és hagyjuk a pulton teljesen kihűlni.

20170915_145620-01.jpeg

A vaníliakrémhez és a csokiöntethez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl zsíros tej
1 vaníliarúd
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
220 g étcsoki
500 g tejszín
100 g zsíros tej

A vaníliakrémhez az egy csomag pudingporból, a tejből, a vaníliarúd kikapart magjával, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral sűrű pudingot főzünk. Kihűtjük. A tejszín felét, azaz 250 g-ot habbá verjük és fellazítjuk vele a vaníliás pudingot - így kapunk egy vaníliás tölteléket.

A golyókat a hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelével kilyukasztjuk és a vaníliás töltelék felével - amit előzőleg nyomózsákba tettünk - megtöltjük.

20170915_145650-01.jpeg

A maradék 250 g tejszínt felforrósítjuk és leöntjük vele a lereszelt, összetört étcsokit. Folyamatosan kevergetve feloldjuk a csokoládét a meleg tejszínben. Picit hagyjuk langyosra hűlni. Ez azonban még túl tömény lenne, ezért a vaníliás töltelék félretett részével durván összekeverjük habverővel. Itt most nem kell féltenünk a habot, hogy összetörjük, ez a lényeg. Végül hozzáöntjük az 1 dl hideg tejet és ezzel is simára keverjük

3-5 db golyót kézzel vagy villával kimártunk a csokoládés krémből és tányérra tesszük. Díszíthető csokoládé csíkokkal, szeletelt mandulával. Jó étvágyat kívánok!

20170915_145524-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

http://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr212879086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.09.21. 21:55:14

Jól látom, hogy maga a tészta laktózmentes? Se tej, se vaj, semmi ilyesmi? Az jó lenne nekem. Máshol sajnos nem ezt olvastam, jó lesz ez így?

Péter Dani 2017.09.21. 21:57:02

@pizzaszeletvágó: Jó lesz ez így, igen! Évek óta így készítem itthon a családnak és a munkahelyemen is. :)

Facebook oldaldoboz

#tejturmix

mbg-icon_c3-b_2.pngimageedit_1_6850387461.pngimageedit_1_6414314649.png