A panna cotta az egyik legegyszerűbben elkészíthető olasz édesség. A blogon már találhattok receptet egy nyárias, eperöntetes-citrusos változathoz. A mostani zord idő viszont valami mást kívánt, egészen pontosan egy ízes, élénk szőlőzselét. Próbáljátok ki ti is és legyen szép napotok!
6 adaghoz
Hozzávalók:
500 g habtejszín
100 g zsíros tej
70 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliakivonat
7 g lapzselatin
A szőlőzseléhez:
300 ml 100%-os szőlőlé
80 g kristálycukor
2,5 teáskanál zselatin por
A díszítéshez:
1 kisebb fürt szőlő
A zselatin lapokat 10 percre jéghideg vízbe áztatjuk. Egy nyeles forralóba mérjük a tejszínt és a tejet. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd az egészet forráspontig hevítjük, levesszük a tűzről. Kinyomkodjuk a zselatint és hozzáadjuk a forró keverékhez. Folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük. A panna cottát poharakba/formákba töltjük és legalább 5-6 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.
A dermedési idő lejárta előtt fél órával kezdjünk hozzá a szőlőzseléhez. Ugyancsak egy nyeles forralóba mérjük ki a hűtő-hideg, minőségi szőlőlevet, szórjuk rá a zselatinport és hagyjuk duzzadni 10 percig. Ezután tegyük fel a tűzre és folyamatosan kevergessük közepes lángon, amíg a zselatin feloldódik. Ekkor jöhet hozzá a cukor, amit szintén csak fel kell oldanunk az elegyben. Tegyük félre a konyhapulton és 20-25 percig hagyjuk pihenni, néha megkevergetve. Vegyük elő a megdermedt panna cottákat és óvatosan kanalazzuk a tetejükre, majd tegyük a hűtőbe újabb 2-3 órára. Jó étvágyat kívánok!