Tejturmix

Péter Dani blogja

Puncs szelet

20171010_152512-01.jpeg

Egy elfeledett, a mai divatos desszertek mellett háttérbe szorult, békebeli desszertet is el lehet készíteni finoman. Mutatom, hogy hogyan!

20171010_152552-01.jpeg

24 szelethez

A piskótához (amit szét fogunk tépkedni a töltelékhez):

  • 8 db tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 200 g liszt

A 24x32 cm-es magasfalú tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk és a cukorral a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy-két gyors keveréssel ezzel is elvegyítjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. Átkanalazzuk az előkészített formába, a tetejét elsimítjuk és betoljuk az előmelegített sütőbe, ahol 20-25 percig, illetve tűpróbáig készre sütjük. Kiemeljük a sütőpapírnál fogva a formából, lehúzzuk róla a papírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt kézzel tépdessük kis darabkákra és szórjuk egy nagy keverőtálba. - Ezzel elkészültek a töltelékhez való piskótadarabkák.

A piskótához (ketté vágva ez fogja alkotni az alsó és a felső lapot):

  • 6 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g liszt

Ezt a piskótát ugyanazzal a módszerrel, de más anyaghányaddal elkészítjük, mint az előzőt. Ott tartottunk, hogy kiemeltük a papírral együtt a piskótát a formából. Húzzuk le erről is a papírt és tegyük rácsra teljesen kihűlni. Miután alaposan kihűlt, fektessük le enyhén lisztezett munkafelületre és vágjuk két egyenlő lapba. - Ezzel elkészült az alsó és a felső fehér piskótalap.

A sziruphoz:

  • 600 g víz
  • 400 g kristálycukor
  • 100 g rum
  • piros ételszínezék
  • + 100 g mazsola

A sziruphoz először is a vizet és a kristálycukrot egy nyeles forralólábasba mérjük. Forrásponttól számítva 10 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot és a tetszőleges mennyiségű színezéket. Egy kis tálkába szórjuk a mazsolát és meglocsoljuk 3 evőkanállal a szirupból. Félretesszük teljesen hidegre hűlni a mazsolát és a szirupot is. - Ezzel elkészítettük a rumos, piros szirupot és beáztattuk a mazsolát is.

A kenéshez:

  • 400 g házi baracklekvár
  • 100 g kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só

Ezzel az eleggyel fogjuk megkennél a két vékony piskótalap töltelékkel érintkező részét. Így nem fogja átitatni a lapokat a piros, szirupos töltelék. Tehát mérjük egy nyeles forralólábasba a lekvárt, a cukrot és a sót. Tegyük a tűzre és rotyogtassuk folyamatosan kevergetve 5 percig. A két lap vágási oldalát kenjük meg a szemre ketté osztott cukrozott lekvárral és hagyjuk telesen kihűlni őket rácson. A hozzáadott cukor segítségével szépen meg fog bőrösödni a lekvár, ezzel még jobban bebiztosítva a két lapot, hogy ne szívjanak magukba a piros töltelékből. - Ezzel elkészítettük a cukrozott lekvárt, amit a két fehér lapra fogunk kenni.

A mázhoz:

  • 320 g porcukor
  • 80-90 g a szirupból
  • + 2 evőkanál porcukor

Ezzel a ponttal az utolsó pillanatban foglalkozzunk. Egyszerű dolgunk lesz. Mérjük egy kisebb keverőtálba a cukrot és a szirupot majd keverjük kanállal simára.

20171010_152535-01.jpeg

Állítsuk össze a süteményünket! Azt a magasfalú tepsit, amiben mindkét alkalommal sütöttük a piskótát, még egyszer utoljára béleljük ki szilikonos sütőpapírral. A két piskótalap egyikét fektessük a bélelt tepsibe, úgy hogy a vágott fele felfelé nézzen. Kenjük meg a forró cukrozott lekvár felével és hagyjuk megbőrösödni a hűtőben 15-17 perc alatt.

A töltelékhez a nagy keverőtálba szórt piskótadarabokat szórjuk meg a beáztatott mazsolával és annak levével, valamint a sziruppal. (A szirupból hagyjunk szűk egy decilitert a mázhoz.) Alaposan keverjük össze kézzel és nyomkodjuk a lekvárral lekent piskótalapra. Közben a másik vékony piskótalap vágott felét is kenjük meg a forró cukrozott lekvárral. Hagyjuk ezt is bebőrösödni és fordítsuk a lekváros felét a töltelékre. Ekkor fedjük be teljesen a tetejét műanyag fóliával, tegyünk rá egy tálcát, valamint kb. 5-6 kg nehezéket. (Ez lehet befőtt, mozsár, akármi...) A nehezékkel együtt hagyjuk jól összepréselődni a süteményt legalább 3 órán keresztül.

A prés után vegyük le a súlyokat, a tálcát és a műanyag fóliát. A mázat gyorsan keverjük ki, öntsük a 80%át a süti tetejére és kenjük el alaposan. A maradék 20% mázat keverjük ki még 2 evőkanál porcukorral, hogy sűrűbb legyen. Töltsük egy papírhüvelybe és laza mozdulatokkal csíkozzuk be vele a tetejét. Ekkor rögtön szeleteljük is fel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnapra tökéletesen összeáll a sütemény minden szempontból. Jó étvágyat kívánok!

20171010_152455-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása