Egy elfeledett, a mai divatos desszertek mellett háttérbe szorult, békebeli desszertet is el lehet készíteni finoman. Mutatom, hogy hogyan!
24 szelethez
A piskótához (amit szét fogunk tépkedni a töltelékhez):
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 200 g liszt
A 24x32 cm-es magasfalú tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk és a cukorral a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy-két gyors keveréssel ezzel is elvegyítjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. Átkanalazzuk az előkészített formába, a tetejét elsimítjuk és betoljuk az előmelegített sütőbe, ahol 20-25 percig, illetve tűpróbáig készre sütjük. Kiemeljük a sütőpapírnál fogva a formából, lehúzzuk róla a papírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt kézzel tépdessük kis darabkákra és szórjuk egy nagy keverőtálba. - Ezzel elkészültek a töltelékhez való piskótadarabkák.
A piskótához (ketté vágva ez fogja alkotni az alsó és a felső lapot):
- 6 db tojás
- 120 g kristálycukor
- 150 g liszt
Ezt a piskótát ugyanazzal a módszerrel, de más anyaghányaddal elkészítjük, mint az előzőt. Ott tartottunk, hogy kiemeltük a papírral együtt a piskótát a formából. Húzzuk le erről is a papírt és tegyük rácsra teljesen kihűlni. Miután alaposan kihűlt, fektessük le enyhén lisztezett munkafelületre és vágjuk két egyenlő lapba. - Ezzel elkészült az alsó és a felső fehér piskótalap.
A sziruphoz:
- 600 g víz
- 400 g kristálycukor
- 100 g rum
- piros ételszínezék
- + 100 g mazsola
A sziruphoz először is a vizet és a kristálycukrot egy nyeles forralólábasba mérjük. Forrásponttól számítva 10 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot és a tetszőleges mennyiségű színezéket. Egy kis tálkába szórjuk a mazsolát és meglocsoljuk 3 evőkanállal a szirupból. Félretesszük teljesen hidegre hűlni a mazsolát és a szirupot is. - Ezzel elkészítettük a rumos, piros szirupot és beáztattuk a mazsolát is.
A kenéshez:
- 400 g házi baracklekvár
- 100 g kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
Ezzel az eleggyel fogjuk megkennél a két vékony piskótalap töltelékkel érintkező részét. Így nem fogja átitatni a lapokat a piros, szirupos töltelék. Tehát mérjük egy nyeles forralólábasba a lekvárt, a cukrot és a sót. Tegyük a tűzre és rotyogtassuk folyamatosan kevergetve 5 percig. A két lap vágási oldalát kenjük meg a szemre ketté osztott cukrozott lekvárral és hagyjuk telesen kihűlni őket rácson. A hozzáadott cukor segítségével szépen meg fog bőrösödni a lekvár, ezzel még jobban bebiztosítva a két lapot, hogy ne szívjanak magukba a piros töltelékből. - Ezzel elkészítettük a cukrozott lekvárt, amit a két fehér lapra fogunk kenni.
A mázhoz:
- 320 g porcukor
- 80-90 g a szirupból
- + 2 evőkanál porcukor
Ezzel a ponttal az utolsó pillanatban foglalkozzunk. Egyszerű dolgunk lesz. Mérjük egy kisebb keverőtálba a cukrot és a szirupot majd keverjük kanállal simára.
Állítsuk össze a süteményünket! Azt a magasfalú tepsit, amiben mindkét alkalommal sütöttük a piskótát, még egyszer utoljára béleljük ki szilikonos sütőpapírral. A két piskótalap egyikét fektessük a bélelt tepsibe, úgy hogy a vágott fele felfelé nézzen. Kenjük meg a forró cukrozott lekvár felével és hagyjuk megbőrösödni a hűtőben 15-17 perc alatt.
A töltelékhez a nagy keverőtálba szórt piskótadarabokat szórjuk meg a beáztatott mazsolával és annak levével, valamint a sziruppal. (A szirupból hagyjunk szűk egy decilitert a mázhoz.) Alaposan keverjük össze kézzel és nyomkodjuk a lekvárral lekent piskótalapra. Közben a másik vékony piskótalap vágott felét is kenjük meg a forró cukrozott lekvárral. Hagyjuk ezt is bebőrösödni és fordítsuk a lekváros felét a töltelékre. Ekkor fedjük be teljesen a tetejét műanyag fóliával, tegyünk rá egy tálcát, valamint kb. 5-6 kg nehezéket. (Ez lehet befőtt, mozsár, akármi...) A nehezékkel együtt hagyjuk jól összepréselődni a süteményt legalább 3 órán keresztül.
A prés után vegyük le a súlyokat, a tálcát és a műanyag fóliát. A mázat gyorsan keverjük ki, öntsük a 80%át a süti tetejére és kenjük el alaposan. A maradék 20% mázat keverjük ki még 2 evőkanál porcukorral, hogy sűrűbb legyen. Töltsük egy papírhüvelybe és laza mozdulatokkal csíkozzuk be vele a tetejét. Ekkor rögtön szeleteljük is fel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnapra tökéletesen összeáll a sütemény minden szempontból. Jó étvágyat kívánok!