Tejturmix

Péter Dani blogja

Őszibarackos pavlova

20170905_141449-01.jpeg

A pavlova egy habcsók-alapú desszert, nevét Anna Pavlova balerináról kapta, az ő tiszteletére készítették az 1920-as években. Sok konyha, sok nemzet magáénak vallja a pavlovát, a lényeg, hogy szinte minden jól áll neki. Ezúttal egy barackos, vaníliás változatot hoztam, amivel lenyűgözhetitek a családot. 

20170905_141416-01.jpeg

Hozzávalók:

  • 3 db tojásfehérje (a sárgáját véletlenül se dobjuk a szemétbe, a krémnél szükségünk lesz rá)
  • 3 evőkanál víz
  • 150 g porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

20170905_141531-01.jpeg

Először is a sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük, átszitáljuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, míg lágy habot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a vizet és addig verjük, míg újra összeáll a hab. Kanalanként hozzákeverjük a keményítővel elkevert porcukrot is. Minden kanál után legalább 1 percig dolgoztatjuk a gépet magas fokozaton. Miután belekerült az összes, további 5-7 percig verjük, míg fényes és sűrű lesz.

A felvert habot az előkészített tepsin korong alakba kenegetjük. Nem kell túl szabályosnak lennie, szerintem rusztikusan a legszebb. Az előmelegített sütőbe toljuk és AZONNAL visszavesszük a hőmérsékletet 150°C-ra. 45 percig sütjük, míg a habcsók külső rétege kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanál nyelével és további 1 órán át pihentetjük a habcsókot. a sütőtérben. Miután kivettük a sütőből, a konyhapulton teljesen szobahőmérsékletűre hűtjük.

20170905_141435-01.jpeg

A vaníliás krémhez:

  • 250 g zsíros tej
  • 3 db tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 185 g hideg vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál só

Egy nyeles forralólábasban fakanállal alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és a keményítővel. Hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a külön felforralt tejet, a sót és a vaníliát is. Közepes lángra tesszük és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Legvégül elkeverjük benne a hideg vajat és félretesszük teljesen, hűtőhidegre hűlni.

20170905_141555-01.jpeg

A tetejére:

  • 250 g habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 4 db őszibarack (lehet konzerv is, alaposan lecsepegtetve)

A hideg tejszínt habbá verjük a porcukorral és összeállítjuk a tortát. A pavlova-alapon hanyagul elkenjük a vaníliás krémet, azon az édes tejszínhabot, a tetejét pedig megdíszítjük az előzőleg felkockázott őszibarackkal. Azonnal fogyaszthatjuk is, frissen a legfinomabb! Jó étvágyat kívánok!

20170905_141509-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása