A pavlova egy habcsók-alapú desszert, nevét Anna Pavlova balerináról kapta, az ő tiszteletére készítették az 1920-as években. Sok konyha, sok nemzet magáénak vallja a pavlovát, a lényeg, hogy szinte minden jól áll neki. Ezúttal egy barackos, vaníliás változatot hoztam, amivel lenyűgözhetitek a családot.
Hozzávalók:
- 3 db tojásfehérje (a sárgáját véletlenül se dobjuk a szemétbe, a krémnél szükségünk lesz rá)
- 3 evőkanál víz
- 150 g porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Először is a sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük, átszitáljuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, míg lágy habot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a vizet és addig verjük, míg újra összeáll a hab. Kanalanként hozzákeverjük a keményítővel elkevert porcukrot is. Minden kanál után legalább 1 percig dolgoztatjuk a gépet magas fokozaton. Miután belekerült az összes, további 5-7 percig verjük, míg fényes és sűrű lesz.
A felvert habot az előkészített tepsin korong alakba kenegetjük. Nem kell túl szabályosnak lennie, szerintem rusztikusan a legszebb. Az előmelegített sütőbe toljuk és AZONNAL visszavesszük a hőmérsékletet 150°C-ra. 45 percig sütjük, míg a habcsók külső rétege kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanál nyelével és további 1 órán át pihentetjük a habcsókot. a sütőtérben. Miután kivettük a sütőből, a konyhapulton teljesen szobahőmérsékletűre hűtjük.
A vaníliás krémhez:
- 250 g zsíros tej
- 3 db tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 185 g hideg vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 teáskanál só
Egy nyeles forralólábasban fakanállal alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és a keményítővel. Hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a külön felforralt tejet, a sót és a vaníliát is. Közepes lángra tesszük és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Legvégül elkeverjük benne a hideg vajat és félretesszük teljesen, hűtőhidegre hűlni.
A tetejére:
- 250 g habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 4 db őszibarack (lehet konzerv is, alaposan lecsepegtetve)
A hideg tejszínt habbá verjük a porcukorral és összeállítjuk a tortát. A pavlova-alapon hanyagul elkenjük a vaníliás krémet, azon az édes tejszínhabot, a tetejét pedig megdíszítjük az előzőleg felkockázott őszibarackkal. Azonnal fogyaszthatjuk is, frissen a legfinomabb! Jó étvágyat kívánok!