Ez az old-fashioned desszert, ami eredetileg a New York-i Delmonico's étteremből indult világhódító útjára, telis-tele van minden földi jóval, a tűz és a jég találkozása.
16 cm átmérőjű formához
A brownie alaphoz:
- 40 g forró víz
- 30 g étcsoki
- 100 g kristálycukor
- 40 g majonéz
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 tk vaníliaesszencia
- 35 g liszt
- 15 g holland kakaópor
- csipet só
Egy nagy keverőtálba mérjük a csokit, ráöntjük a forró vizet és összekeverjük. Ezután jöhet hozzá a brownie alap többi hozzávalója is egyesével, sorban. Minden hozzávaló hozzáadása után keverjük el alaposan a masszát.
A brownie alap masszáját kanalazzuk át egy 16 cm átmérőjű tortaformába, aminek az alját előzetesen kibéleltük szilikonos sütőpapírral, az oldalát pedig vékonyan kikentük vajjal. Majd toljuk be a 180°C-ra előmelegített sütőbe nagyjából 20 percre, illetve addig, amíg a brownie felülete fényesről mattra vált. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni a formában.
A töltelékhez:
- 1 l tetszőleges jégkrém
Egy megközelítőleg 16 cm átmérőjű, 1 literes, mély keverőtálat béleljünk ki műanyag fóliával. A fagylatot hagyjuk konyhapulton kicsit felengedni, majd nyomkodjuk bele a bélelt tálba és tegyük be a mélyhűtőbe 15-20 percre.
A habhoz:
- 70 g tojásfehérje
- 80 g kristálycukor
A tojásfehérjét verjük kemény, fényes habbá a cukorral, majd jöhet az összeállítás. A browniet tegyük egy tortatálra, fordítsuk rá a megdermedt fagylaltot, húzzuk le róla a fóliát, majd rusztikusan vagy habzsákból nyomva burkoljuk be a habbal, amit pirítsunk meg zsebsárkánnyal és már kínálhatjuk is,