Tejturmix

Péter Dani blogja

Oroszkrém torta

20170905_153927-01.jpeg

A klasszikus torták anyakirálynője, a cukorbetegek vágyálma és a diétázok legnagyobb csábítása. Nem mondhatnám a legizgalmasabb tortának, keveset tud felmutatni izgalmak területén, ettől még brutálisan finom és az én egyik személyes kedvencem. Viszont nincs mese, meg kell tanulni igazi angolkrémet készíteni, puha piskótát sütni és tökéletesre verni a tejszínhabot. 

20170905_154114-01.jpeg

22 cm átmérőjű tortához

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt

A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, alsó-felső sütésen. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját is és pár határozott, gyors mozdulattal belekeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és ezúttal óvatosan, finoman beleforgatjuk. A piskótamasszát az előkészített formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, majd betesszük az előmelegített sütőbe, nagyjából 20-25 percre, illetve tűpróbáig. A formában hagyjuk kb. 10 percig hűlni, majd egy éles, vékony pengéjű késsel körbevágjuk, leszedjük a formát, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és rácsra tesszük teljesen kihűlni.

Miután kellőképpen kihűlt (én a helyetekben nem nyúlnék hozzá 2-3 óráig) 4 lapba vágjuk és egymás tetejére téve félretesszük a konyhapulton.

snapseed-01-01.jpeg

A krémhez:

  • 8 db tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 2 rúd vanília
  • 200+400 g habtejszín
  • 6 lap zselatin
  • 120 g mazsola
  • 120 g kandírozott gyümölcs
  • rum

A díszítéshez:

  • piros koktélcseresznye
  • 400 g habtejszín

20170905_153856-01.jpeg

A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt összevegyítjük, majd egy befőttes üvegbe szórjuk és felöntjük annyi rummal, ami ellepi, végül betesszük a hűtőbe (ezt érdemes egy nappal előtte beáztatni).

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral. A 200 g habtejszínt a vaníliarudak kikapart magjával felmelegítjük, majd óvatosan, folyamatosan kevergetve a kikevert tojássárgájához öntjük. A keveréket alacsony lángon vagy vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. Miután besűrűsödött, levesszük a lángról, de tovább kevergetjük, míg teljesen ki nem hűl.

20170905_154045-01.jpeg

A 400 g tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a teljesen kihűlt krémmel, valamint a lecsepegtetett mazsolával, gyümölccsel és a feloldott zselatinnal. A formát kibéleljük műanyag fóliával, az aljába öntünk egy réteget a krémből, erre tesszük az első piskótalapot. Ezt a sorrendet ismételjük addig, míg felül piskótával zárjuk a rétegezést, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe összeállni.

Másnap habbá verjük a díszítésre szánt 400 g tejszínt és a kiborított torta oldalát és tetejét bekenjük vele. Nyomunk pár habrózsát is a tetejére, amire ráültetünk egy-egy szem tűzpiros koktélcseresznyét. Jó étvágyat kívánok! 

20170905_153936-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása