A könnyed, levegős, szalagos fánk mindenki álma és ilyenkor a farsangi időszakban mindenki el is gondolkozik a sütésén. Ha te is így vagy vele, mutatok egy tuti receptet és pár fortélyt, amit betartva te is lenyűgözgeted a családot.
Hozzávalók:
- 200 + 100-150 g zsíros tej
- 30 g friss élesztő
- 30 g kristálycukor
- 60 g vaj
- 5 db tojássárgája
- 1 evőkanál rum
- 500 g liszt
- 1 mokkáskanál só
Tálaláshoz:
- baracklekvár
- porszukor
A hozzávalókat - a tej kivételével -, valamint a gyúródeszkát és a dagasztóüstöt már a fánk sütése előtti este vigyük meleg, fűtött helyre. Amennyiben a kelt tészta hideggel érintkezik, azonnal romlik a minősége vagy összeesik.
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni meleg helyen. Amint felhabosodott, szórjunk rá egy evőkanál lisztet és várjuk meg míg kétszeresére kel. Közben keverjük habosra a puha vajat és egyenként keverjük el benne a tojássárgákat. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a vajas keverékhez, amihez mehet még 100-150 g tej és a rum is. Az egészet szépen dolgozzuk össze.
A konyhagépünk dagasztóüstjébe mérjük bele a lisztet, keverjük össze alaposan a sóval, majd az előző keveréket is adjuk hozzá. A gép dagasztókampójával egészen addig dagasszuk, míg a tészta kifényesedik és kisebb-nagyobb hólyagok keletkeznek rajta. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára, nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagságú téglalapra és szaggassuk ki fánkszaggatóval. Sorakoztassuk egy tálcára a kiszaggatott fánkokat és hagyjuk kelni őket.
Ha a fánkok magasra és könnyűre keltek, kisüthetjük őket. Ehhez egy vastag falú edényt töltsünk meg annyi olajjal, hogy kb. 3 ujjnyi vastagon álljon benne, majd forrósítsuk fel. Az olaj ne legyen se túl hideg, de túl forró se. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis tésztadarabot beledobva gyöngyözni kezd, de nem sistereg. A fánkok közepét nyomjuk be miközben az olaj felé tartunk velük. Fontos, hogy az addig a deszkán fekvő fele legyen felfelé az olajban. Frissen, porcukorral és lekvárral tálaljuk.