Néha nem kell sok a boldogsághoz, ez igaz a desszertekre is. Az egyik kedvenc édességem a jól behűtött madártej, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. A legnehezebb része biztos az, hogy ki tudjuk várni, míg alaposan lehűl. Miért ne csinálnál egy adagot te is a családnak vagy a barátoknak estére? Mutatok egy jól bevált receptet, ahogy évek óta készítem.
Hozzávalók:
- 1 liter 3,5%-os tej
- 7 db tojás
- csipet só
- 150 g kristálycukor
- egy vaníliarúd kikapart magja/2 teáskanál vaníliaesszencia/3 teáskanál vanília aroma
A tejet felforraljuk, az összes cukor mennyiségből két evőkanállal és a vaníliával. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval és szintén két evőkanál cukorral. A tojások sárgáját pedig egy külön tálban habosra keverjük a maradék cukorral.
Miután felforralt a tej, takarékra vesszük és a tetejére galuskákat szaggatunk két evőkanál vagy egy fagylaltkanál segítségével a felvert fehérjéből. Lefedjük és 3-4 perc alatt meggőzöljük őket, majd egy szűrőkanállal kivesszük és egy tálcára sorakoztatjuk őket. A tojássárgájás habhoz hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a forró tejet, mindig egy merőkanállal és azt elkeverve.
Miután átkanalaztuk az összes tejet, az egészet visszaöntjük a lábasba és folyamatosan kevergetve 2-3 perc alatt besűrítjük. Az egészet átszűrjük egy nagy tálba, a tetejére helyezzük a galuskákat és hagyjuk az egészet jól lehűlni, majd fogyaszthatjuk is.