Tejturmix

Péter Dani blogja

Somlói galuska

20171115_115012-01.jpeg

Szerintem a cím önmagáért beszél. Többen - jogosan - kértétek, hogy hozzak egy szuper somlói galuska receptet és végre itt van. Nem állítom, hogy 100%-ban eredeti somlói galuska receptről beszélünk, de én így készítem és szerintem eszméletlenül finom. 

20171115_114954-01.jpeg

egy 40x40 cm-es mély tepsihez

A piskótákhoz:

  • 10 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 250 g liszt
  • 30 g holland kakaópor
  • 80 g darált dió

Három tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd pár gyors mozdulattal hozzákeverjük a sárgáját is. Hozzászitáljuk a lisztet és nagyon finoman beleforgatjuk a habba. A masszát három tálba osztjuk. Az egyiket simán hagyjuk, a másikhoz hozzáforgatjuk a kakaóport, a harmadikhoz pedig a darált diót. A három féle piskótát vékonyan kikenjük a három előkészített tepsire, majd betoljuk egyesével az előmelegített sütőbe és tűpróbáig sütjük. A három lapot, miután megsült, lehúzzuk a sütőpapírról és rácson hagyjuk kihűlni.

A sárgakrémhez:

  • 1 liter zsíros tej
  • 1 rúd vanília
  • 8 db tojássárgája
  • 200 g kristálycukor
  • 30 g liszt

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart magjait. Felforraljuk. A lisztet kikeverjük egy kézi habverővel a tojássárgájával, majd apránként hozzákeverjük a forró, ízesített tejet. Az egészet visszaöntjük a tej forralólábasába és sűrűsödésig kevergetjük, alacsony lángon. Átöntjük egy tálba és hagyjuk teljesen hűtőhidegre hűlni. Miután kihűlt, keverjük simára egy botmixer segítségével. 

A sziruphoz:

  • 400 g kristálycukor
  • 400 g víz
  • 2 narancs reszelt héja
  • 100 g rum

Egy kis forralólábasban szirup állagúra főzzük a vizet a cukorral és a narancshéjjal. Miután lehúztuk a tűzről, elkeverjük benne a rumot is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A szóráshoz:

  • 200 g rumba áztatott mazsola
  • 400 g zúzott, pörkölt dió

20171115_114932-01.jpeg

A csokoládéöntethez:

  • 100 g holland kakaópor
  • 50 g étcsoki
  • 300 g kristálycukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 300 g víz
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia

A hozzávalókat a keményítő kivételével mérjük egy kisebb forralólábasba és melegítsük alacsony lángon addig, míg minden szépen fel nem oldódik. A keményítőt keverjük el egy kis hideg vízzel, öntsük hozzá és kevergessük sűrűsödésig.

A tetejére:

  • 1 liter habtejszín, habbá verve 5 evőkanál porcukorral és 2 teáskanál vaníliaesszenciával

Következik az összeállítás:

Egy, kb. 40x40 cm-es mély edény aljára fektessük a diós piskótalapot. A lapot locsoljuk meg a szirup 1/3 részével, szórjunk rá a pörkölt dióból és a rumos, megduzzadt mazsolából, majd kenjük el rajta a sárgakrém felét. Erre fektessük rá a kakaós lapot, mehet rá a szirup másik harmada, a dió, a mazsola és a sárgakrém másik fele. Végül fektessük rá a sárga lapot és locsoljuk meg a maradék sziruppal. Az egész tetején pedig kenjük el az ízesített tejszínhabot és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Másnap szervírozzuk fagyiskanál segítségével és a tálalt adagokat locsoljuk meg a csokoládéöntettel.

20171115_114941-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása