A legjobb pizzás csiga

2017. február 23. 19:52 - Milk Shake

Gondolom, senkinek sem kell bemutatni álmaink péksütijét, a pizzás csigát. Természetesen a tésztáját nem érdemes az olasz, vékony, ropogós pizzákéhoz hasonlítani, ez inkább puha, amit egy péksütitől elvár az ember. Semmi ördöngösség nincs benne, nagy főzőtudományra sincs szükség az elkészítéshez, az éhes szájak viszont nagyon hálásak tudnak lenni érte. A töltelék csak irányadó, én így szeretem, de szinte bármit elbír ez a finom csemege.

dsc07294.JPG

A tésztához:
500 g liszt
2 teáskanál só
350 ml langyos víz
30 g friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
1 evőkanál olívaolaj

A lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük. A vizet meglangyosítjuk egy bögrében és elmossuk benne az élesztőt és a cukrot, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez és egy egyetemes konyhagép dagasztó kampójával vagy kézzel szépen kidolgozzuk. A végén felvetetjük vele az olívát is. Letakarjuk műanyag fóliával és 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük langyos helyen. Közben elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez:
300 ml sűrű paradicsomlé
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál ecet
1 teáskanál kristálycukor
1 késhegyni őrölt feketbors
1-1 teáskanál oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem

A töltelékhez az olajon megdinszteljük a hagymákat, meghintjük liszttel, majd felöntjük a paradicsomlével. Belerakjuk a fűszereket, ízesítőket és jól összeforraljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

dsc07293.JPG

A szóráshoz:
150 g trappista sajt, reszelve
1 marék csiperkegomba vékonyra szeletelve

A megkelt tésztát vastagon lisztezett munkafelületre borítjuk, tetejét is meglisztezzük és kinyújtjuk 0,7-1 cm vékonyra. Megkenjük a paradicsomos töltelékkel, megszórjuk a sajt felével és a csiperkével. Magunktól felfelé feltekerjük. Egy tepsit kizsírozunk, kilisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibélelünk. 2,5-3 cm vastag korongokra vágjuk éles késsel és egymás mellé pakoljuk az előkészített tepsibe, tetejét a maradék sajttal megszórjuk. Fél órát kelesztjük meleg helyen, majd 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre, illetve tűpróbáig. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Na és itt egy zenei lejátszási lista a sütögetéshez. Garantáltan elkap a feeling! 

komment

Baileys Cupcake

2017. február 21. 13:15 - Milk Shake

#cupcaketime Ma újra visszatértem az egyik NAGY példakém, a The Scran Line zseniális cupcake ötleteihez és receptjeihez. Ezúttal a „City of Love” névre hallgató sütijét készítettem el és fordítottam le nektek, amit a szerelem városa, Párizs ihletett. A tetején ez a csoda nem más, mint egy sima égetett tészta golyó, rajta egy vékony, piros keksztésztával, ami iszonyat menő módon megrepedezik süléskor.

A hosszas leírás pedig ne rémisszen meg senkit, csak próbáltam minél részletesebben leírni a folyamatot, hogy ti is tökéletesre tudjátok készíteni.

dsc07284.JPG

A cupcake felépítése:
alj - vaníliás muffin
töltelék - Baileys-krém
teteje - égetett tészta golyók + piros keksztészta
golyók tölteléke - szintén a Baileys-krém

24 darabhoz:

Vaníliás muffin:
430 g liszt
265 g porcukor
fél teáskanál só
3 teáskanál sütőpor
125 g puha vaj
375 g zsíros tej
125 g napraforgóolaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Egy nagy keverőtálba mérjük bele a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót. Kézi habverővel vagy egyetemes konyhagép levél alakú fejével vegyítsük össze. Adjuk hozzá a puha vajat és ezzel is dolgozzuk el, míg egy nedves homokszerű állagot nem kapunk.  Jöhetnek a nedves hozzávalók, előtte külön összekeverve: tej, tojás, tejföl, olaj és vaníliakivonat/aroma. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz folyamatosan, lassan dolgozva a tésztát. Minden bélelt mélyedést töltsünk meg a masszával a ¾-éig. Süssük az előmelegített sütőbe tolva 20-25 percig, illetve tűpróbáig. Ha megsült, ezt is teljesen hűtsük ki.

dsc07286.JPG

Baileys-krém:
250 g tej
3 db tojássárgája
50 g kristálycukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kukoricakeményítő
185 g vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só
50 g Baileys likőr

Egy nyeles forralóban fakanállal kikeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a likőrt. Hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a forró tejet, jöhet a só és a vanília is. Közepes lángra tesszük és besűrítjük. Végül elkeverjük benne a vajat és félretesszük teljesen hidegre hűlni. (Ezt a krémet fogjuk használni a golyók és a cupcake töltéséhez is.)

Égetett tészta-golyók:
125 g napraforgóolaj
125 g víz
125 g liszt
csipet só
csipet cukor
4 db tojás

Az olajat a vízzel egy tapadásmentes edénybe mérjük, összeforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot is egy részletben, folyamatosan kevergetve tovább melegítjük addig, amíg tésztává összeáll és elválik az edény falától. A masszát egy keverőtálba tesszük és még forrón, konyhagép segítségével egyenként belekeverjük a tojásokat. Jól dolgozzuk el! A kész tésztát egy nyomózsákba tesszük, majd sütőpapírral bélelt tepsire 12 db, egyenként kb. 3 centiméteres halmot nyomunk. A tésztát megpermetezzük vízzel és ráfektetjük mindegyik tetejére a piros keksztészta-korongokat:

Piros keksztészta:
80 g puha vaj
80 g barnacukor
80 g liszt
10 g kukoricaliszt
pár csepp erős piros ételfesték (gél állagú)

Kézzel, egy spatulával teljesen homogén krémmé keverjük a hozzávalókat. Műanyag fóliába csomagoljuk, szétlapítjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Kivesszük és két szilikonos sütőpapír között, kb 7 mm vékonyra nyújtjuk, újra visszatesszük a hűtőbe 10 percre. Közepes méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle, amit a fent elkészült égetett tészta halmok tetejére helyezünk.

Betesszük a keksztésztával borított halmokat a 220°C-ra előmelegített sütőbe és 20 perc alatt megsütjük és ezt is hagyjuk kihűlni.

tx_facebook_oldal.png

A cupcake összeállítása:

A muffinokról eltávolítjuk a papírt, közepét almacsumázóval kivájjuk és megtöltjük a Baileys-krémmel. Egy kész golyó alját kilyukasztjuk és azt is megtöltjük nyomózsákból a krémmel és a muffin tetejére helyezzük. Eléggé időigényes cupcake, de nagyon gyönyörű és páratlan finom.

dsc07281.JPG 

komment

Kókuszos fehércsokoládé torta

2017. február 19. 19:30 - Milk Shake

Egy magas tortatálra helyezve (sajnos nekem nincs ) az ünnepi asztalt nagyon elegánssá varázsolhatjuk ezzel a kókuszos fehércsokoládé tortával. Könnyű piskóta, fehércsokis-kókuszos krém és pár elegáns dekorelem – nem csak egyszerűnek hangzik, valóban az is! Próbáljátok ki!

dsc07264_1.JPG

A piskótához:
6 db tojás
120 g kristálycukor
150 g liszt

A piskóta elkészítésével kezdjük. A 18-20 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk és a cukorral a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy-két gyors keveréssel ezzel is elvegyítjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. Átöntjük az előkészített formába, a tetejét elsimítjuk és betoljuk az előmelegített sütőbe, ahol 20-25 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük. Kivesszük és a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a karikából, a domború tetejét levágjuk. A piskótát három lapba vágjuk és félretesszük porcukrozott felületre.

tx_facebook_oldal.png

A krémhez:
1 dl tej
1 dl kókuszszirup (én Monin koktélszirupot használok)
20 g vaníliás pudingpor
125 g puha vaj/margarin
100 g fehércsokoládé, olvasztva

A krémhez a tejből, a kókuszszirupból és a pudingporból pudingot főzünk és hagyjuk teljesen hidegre hűlni. Ha lehűlt, botmixerrel simára keverjük, elektromos habverőre váltunk és a puha vajat apránként hozzákeverjük. Miután felvette az összes vajat, még kb. 5 percig habosítjuk. Végül belekeverjük habverővel az olvasztott fehércsokoládét is. A krémet 3 részre osztjuk, 2 résszel betöltjük a három piskótalapot, a maradékkal pedig bekenjük a tetejét és az oldalát. Hűtőbe tesszük egy órára. Fehércsokoládé-lapokkal, kókuszchips-szel, gyöngyökkel és arany festékkel díszítjük. A natúr tortát bármely más módon is díszíthetjük. Ennek a vakítóan fehér tortának jól állnak az ehető virágok és a fehércsokoládé-forgács vagy legyező is.

dsc07260.JPG

komment

7 módszer, melyek betartásával tökéletes teát készíthetünk

2017. február 17. 14:15 - Milk Shake

A tea a világ második legtöbbet fogyasztott itala a víz után (Meglepett, hogy nem a sör? Engem is!). Amerikában évente közel 14 milliárd litert fogyaszt el a lakosság. A fekete, zöld, fehér, Earl Grey, English breakfast teák csak néhány a 3000 fajta közül.

Íme hát 7, tudományosan alátámasztott módszer, melyek betartásával tökéletes teát készíthetünk. Tehát, főzz egy csésze teát, dőlj hátra és élvezd… majd irány újra a konyha, és a most tanultak fényében készíts még egyet!

hug_it_out.png

1. Mérd az időt!

Valahogy mindig bajban vagyunk, hogy meddig áztassuk teánkat a forró vízben. Van tökéletes válasz? Hááát, fogjuk rá, de mint láthatjátok minden tea más. Valahol a 2 és 5 perc közötti időtartam a legoptimálisabb, de mint említettem, a teától függ.

Én az alább felsoroltak szerint szoktam készíteni a kedvenc teáimat, amit a telefonom időzítőjével szoktam mérni. Ha van pontos konyhai időzítőd, az is tökéletes. De hoztam egy jópofa módszert is: mindegyik tea mellett látjátok, hogy mennyi ideig kell áztatni. Vannak zenék, amiknek a hossza pontosan megegyezik az áztatási idővel, játékos módja lehet ez is a tökéletesre készült teának.

  • Zöld tea - 1:48 - (The White Stripes - Fell in Love With A Girl)
  • Fekete tea - 2:00 - (Blur - Song 2)
  • Oolong tea - 3:01 - (The Who - Pinball Wizard)
  • Fehér tea - 4:00 - (Marvin Gaye - Sexual Healing)
  • Rooibos/maté/gyógytea - 5:00 (Nirvana - Smells Like Teen Spirit)

Na most milyen teát készítek?

2. A víz hőmérséklete

Mint az áztatási idő esetében, a víz hőmérséklete is attól függ, hogy milyen típusú teát készítünk. Ez kb. 80°C és 100°C között mozog. A UK Tea & Infusions Association (igen, ez egy létező dolog) szerint egyik teának se jó a 100°C-os víz, mert keserű lesz tőle.

tumblr_o44yheoflj1uxvvvzo1_500.gif

3. Legyen friss a víz!

Te szívesen befeküdnél egy kád vízbe, ami egész nap ott állt? Na ugye, hogy nem! Akkor ne használd azt a vizet se, ami már rég a vízforralóban vagy a teáskannában áll! Nem kell, hogy a svájci Alpok frissen csordogáló patakjaiból legyen, elég ha csak készítéskor engeded ki a csapból.

tumblr_o6d09omj6k1t4b4uao1_r2_500.gif

4. Hagyd állni!

Nyilvánvaló, hogy a friss, forró teát nem túl jó ötlet egyből elszürcsölni, könnyen megégethet. Ennél viszont több érv is van a pihentetés mellett: brit tudósok megállapították, hogy egy frissen készült csésze tea 6 perc pihentetés után a legjobb. 6 perc után a tea lehűl kb. 60°C-ra, ekkor pedig megjelenik az összes íz és zamat. Ez lehet még így is sokaknak forró. 17-18 perc alatt mindenki által elfogadhatóvá hűl egy csésze tea. Na de kinek van ennyi ideje? Mindenki túl elfoglalt ahhoz, hogy közel 20 percet várjon mire elszürcsölhet egy teát.

tumblr_oca08gjkes1tp9jljo1_500.gif

5. Hűtsük teáskanállal!

Reggel sietsz munkába, de még túl forró a teád? A The Royal Society of Chemistry szerint, ha fél percig benne hagyod a teáskanalat a csészében, több fokot is hűthet rajta. Ha legközelebb a barátaiddal teázol, ejtsd el nekik ezt az infót, nagyon tudományosnak fogsz tűnni.

tumblr_inline_olgdweuw7h1snvdw1_500.gif

6. Tárolás

Körültekintően csomagoljuk vissza teáinkat. A tea könnyen magába szívja a konyhádban a főzés közben felszálló gőzt és a kellemetlen szagokat. Ezt sajnos az elkészült tea ízén egyértelműen érezhetjük. Vegyük komolyan, ami a csomagoláson áll: Tárolja száraz, hűvös helyen! Hiába az igyekezet a megfelelő hőmérsékletű vízzel és áztatási idővel, ha már a polcon romlik a minősége.

tumblr_ola6dqlue71rpduwho1_500.gif

7. Szálas vagy filteres?

Egyértelműen szálas tea! A szálas teában a tealevelek közvetlenül, szabadon érintkezhetnek a vízzel, így ízesebb és finomabb a végeredmény, valamint teljesen kioldódik a katekin (többek között növeli az immunrendszer egészségének fenntartását). A filteres inkább kényelmesebb, mint finomabb. Macerás leszűrni a teát vagy a teatojással bíbelődni. Kényelmesség vagy minőség és nagyobb ízélmény? Rajtad áll!

tumblr_obj1006gvj1rk2fd7o1_500.gif

komment
Címkék: hack tökéletes tea

Gyümölcsös clafoutis (francia tejespite)

2017. február 14. 17:35 - Milk Shake

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy klasszikus francia tejespite. Idénygyümölcsök nyakon öntve egy kevés tejsodószerű palacsintatésztával, és jól megsütve. Eredetileg magos fekete cseresznyével készül, de remekül variálható szinte bármilyen más gyümölccsel is. Pofonegyszerű és nagyon finom!

dsc07253333.JPG

Hozzávalók (4 főre):
3 db tojás
50 g kristálycukor
125 g rétesliszt
csipet só
2 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
300 g zsíros tej
300 g gyümölcs (esetemben konzerv őszibarack)

Vajjal kikenünk egy nagyobb, vagy négy kisebb sütésálló tálat. Egy tálban habosra keverem a tojásokat a cukorral. Hozzászitálom a lisztet és a sót, csomómentesre keverem. Jöhet hozzá a vanília, a citromhéj és a tej, és ezekkel is simára keverem. A tálak aljára dobálom a gyümölcsöket, felöntöm a tejes keverékkel és 180°C-ra előmelegített sütőbe tolom, míg a széle aranybarnára kezd sülni. Akkor az igazi, ha a közepe rezgős. Tálaláskor meghinthetjük porcukorral.

dsc072511111.JPG

komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu