Bodzaszörp

2017. május 24. 16:25 - Milk Shake

Már javában tart a bodzaszezon, és végre tegnap én is elkészítettem az idei adagot. Ha még gondolkozol, nem árt sietni, nehogy elvirágozzon a bodza. Legyen szép napotok!

20170523_125126-01.jpeg

Hozzávalók:
40-45 db (kinyílt, megmosott) bodzavirág
4 kg kristálycukor
4 liter víz
4 db citrom (héjával együtt karikára vágva)
4 db citrom (héj nélkül karikára vágva)
60 g borkősav
1 csapott teáskanál szalicil

Egy 8-10 literes edény aljára tesszük a virágokat, a citromkarikákat, ráöntjük a cukrot, a szalicilt, a borkősavat és a vizet. Állni hagyjuk, naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. 4-5 nap után leszűrjük és üvegekbe töltjük.

TIPP: Közben lehet kóstolgatni és ízesíteni a kedved szerint. Ha kicsit savanykásabban szereted, akkor picit faragj le a cukor mennyiségéből. Ha pedig a virág fejek kisebbek, nyugodtan mehet bele 50-55 db is.

20170523_125202-01.jpeg

Szólj hozzá!

Pilóta kekszes csokoládé mousse

2017. május 22. 18:52 - Milk Shake

Ki ne szeretné a Pilóta kekszet? Egy korábbi receptemnél pedig már azt is megvitattuk, hogy mérföldekkel veri a divatos Oreot. Ezúttal cupcake helyett egy csokoládé mousseban teljesedik ki ez az ízletes keksz, amit hanyagul, eldobható poharakban tálaltam a hétvégi kerti partin. Remélem, ti kedvet kaptok hozzá! Legyen szép hetetek!

dsc07551-01.jpeg

6 adaghoz

Hozzávalók:
180 g Győri Pilóta (kakaós krémmel töltött keksz)
100 g cukor
100 g víz
138 g étcsokoládé
36 g hideg víz
5 g zselatinpor
71 g + 282 g habtejszín
kandírozott rózsaszirom

A keksztallérokat válasszuk ketté. A sárga részt önmagában, a barnát pedig a krémmel együtt törjük össze. Legyen benne egy-két nagyobb darab is, de a nagyját zúzzuk teljesen porrá. Készítsünk elő hat darab eldobható poharat, vagy díszes kelyhet. A cukrot és a 100 g vizet öntsük egy kis forralólábasba, tegyük a lángra és kevergessük, míg feloldódik a cukor. Miután feloldódott, forraljuk további 2 percig és tegyük félre szobahőmérsékletűre hűlni.

dsc07556-01.jpeg

A csokoládét törjük apróra és szórjuk egy műanyag keverőtálba, majd olvasszuk fel mikróban. Mikróban való olvasztáskor ne menjünk messzire, 20 másodpercenként érdemes átkeverni, hogy még véletlenül se égessük meg a csokoládét. A zselatint szórjuk egy bögrébe és öntsük fel a pontosan kimért, 36 g jéghideg vízzel. 5 percig hagyjuk duzzadni, majd olvasszuk fel ezt is a mikróban. Egy nyeles forralóedénybe mérjük a 71 g habtejszínt, forraljuk fel és öntsük hozzá a folyékonyra olvadt zselatint. Ezt az egészet pedig öntsük hozzá a szintén felolvasztott csokoládéhoz és keverjük teljesen simára egy kézi habverővel. A keveréket most hagyjuk lehűlni 20°C-ra, néha megkevergetve. A 282 g hideg habtejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk össze a csokis masszával.

dsc07558-01.jpeg

Elkészült a mousse és a cukorszirupunk is kellően lehűlt, már csak össze kell állítani a pohárdesszertet. A pohár aljára szórjunk 1-1 teáskanál morzsát, a barnából és a sárgából is, majd locsoljuk meg 2 teáskanál cukorsziruppal. Kanalazzunk rá a csokoládé mousseból és az asztalhoz ütögetve egyenlítsük ki a felszínét. Ezt a műveletsort ismételjük meg még egyszer, a tetejére tegyünk egy szép kandírozott rózsaszirmot és dobjuk be a hűtőbe pihenni legalább egy órára, majd fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat!

dsc07552-01.jpeg

Szólj hozzá!

Mokkatekercs

2017. május 19. 18:08 - Milk Shake

Imádom a klasszikus piskótatekercset egyszerűen, házi sárgabaracklekvárral töltve. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül! Ma viszont kicsit szembementem a megszokottal: a piskóta kakaós-vaníliás lett, a töltelék pedig egy gazdag, mély csokis és kávés krém. Szerintetek is jól hangzik? Legyen szép a hétvégétek!

dsc07548-01.jpeg

 1 rúdhoz (1 gáztepsihez)

A piskótához:
5 db tojás
15 g holland kakaópor
110 g liszt
100 g kristálycukor
2 teáskanál vaníliaesszencia

A töltelékhez:
400 g zsíros tej
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
csipet só
2 teáskanál instant kávé (Nescafé Classic Crema)
65 g jó minőségű étcsokoládé

A díszítéshez:
100 g tejcsokoládé
színes szórócukrok, szárított rózsaszirom

dsc07546-01.jpeg

A piskóta elkészítésével kezdjük, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Ha ez megvan 3-4 gyors mozdulattal hozzákeverjük a tojássárgákat, valamint a vaníliát és hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. A lisztes keveréket finom mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásos habba. A tepsire sütőpapírt fektetünk és egyenletesen elkenjük rajta a tésztát, betesszük a sütőbe 10-15 percre, illetve tűpróbáig. Ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki, így nem fog törni a feltekeréskor. A megsült piskótalapot fejjel lefelé, porcukorral meghintett konyharuhára fektetjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és feltekerjük, 10 percig pihenni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejből, cukorból és pudingporból, a megszokottnál kicsit sűrűbb pudingot főzünk egy nyeles forralólábasban. Még forrón, de a tűzről levéve belekeverjük a sót, a kávét és az apró darabokra tördelt csokoládét. Addig kevergetjük, míg minden teljesen feloldódik. 10 percre félretesszük hűlni.

dsc07547-01.jpeg

A pihent piskótalapot kigöngyöljük és egyenletesen elkenjük rajta a még kicsit meleg csokoládés-pudingos tölteléket. Feltekerjük és mehet a hűtőbe egy órára, míg jól összeáll. Ha kellően összeállt, 2-3 cm-es szeletekre vágjuk és az egyik felét megkenjük egy teáskanál segítségével az olvasztott tejcsokival és egyből díszítjük a szórócukrokkal. Egy tálcára fektetjük a szeleteket és újabb 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csoki megkössön. Jó étvágyat!

dsc07550-01.jpeg

Szólj hozzá!

Gesztenyés-vaníliás profiterol

2017. május 11. 11:22 - Milk Shake

Korábban már osztottam meg veletek profiterol recept a blogon, ami egy klasszikus csokis-vaníliás változat volt. Most viszont egy brutálisan finom rumos-gesztenyével töltött égetett tészta golyócskát hoztam, amit tejszínes-vaníliásmártás tesz teljessé.

dsc07523.JPG

Az égetett tésztához:
1:1:1 - zsíradék:víz:liszt

100 g olaj
100 g víz
1 csipet só
1 csipet cukor
100 g liszt
3-3,5 db tojás

Egy lábasba  mérjük az olajat, a vizet, a sót és a cukrot. Addig melegítjük míg kicsit el nem kezd köpködni, ekkor egy részletben beleöntjük a lisztet és fakanállal resztelni kezdjük, azaz folyamatosan addig keverjük míg el nem válik a lábas falától. Rögtön egy keverőtálba borítjuk a tésztát és elektromos habverővel, magas fokozaton keverjük, közben a felütött és elhabart tojásokat, apró részletekben hozzáadjuk. 

Nyomózsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 3 cm-es kis halmokat nyomunk. Az egészet megpermetezzük vízzel és 210°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Tegyük félre a megsült golyókat.

dsc07525.JPG

A gesztenyés töltelékhez és a vaníliás mártókrémhez:
250 g gesztenyepüré (cukrozott, felengedve)
2 teáskanál rum
250 g habtejszín (habbá verve)

1 csomag (40 g) pudingpor
450 g zsíros tej
5 evőkanál cukor
2 teáskanál vaníliaesszencia
1 csipet só
250 g habtejszín (habbá verve)
200 g zsíros tej

A kiengedett gesztenyepürét simára keverjük a rummal, majd finoman hozzákeverjük a tejszínhabot. Ezzel kész is a gesztenyés töltelék, amit a hűtőbe teszünk, amíg elkészítjük a mártókrémet.

A pudingporból, a 450 g tejből és a cukorból pudingot főzünk, végül hozzákeverjük a vaníliaesszenciát és a csipet sót is. Lehűtjük. A lehűlt pudingot botmixerrel simára keverjük, finoman fellazítjuk a tejszínhabbal és a hideg tejet is hozzákeverjük.

dsc07529.JPG

Nem maradt más hátra, mint összeállítani a desszertet. Az égetett tészta golyócskák alját egy éles késsel kilyukasztgatjuk. A gesztenyekrémet egy vékony csővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk és betöltjük vele a kilyukasztott golyócskákat. Magunk elé vesszük a vaníliakrémet és jól megforgatjuk benne egyesével az összeset, majd kínálótálkába tesszük. Egy órát pihenni hagyjuk a hűtőben és már fogyaszthatjuk is. (A képen kandírozott rózsaszirom látható, én ráadásként még azzal díszítette.)

dsc07519.JPG

Szólj hozzá!

Május első vasárnapja - anyák napja

2017. május 09. 21:17 - Milk Shake

Meggyes csokitorta habcsókkal burkolva, orgonával

Vasárnap ezzel a tortával leptem meg édesanyámat anyák napja alkalmából. Étcsokoládés-meggyes töltelék, pirított habcsókkal burkolva és friss orgonavirággal díszítve. Azt a hibát pedig már másodjára követtem el, hogy a szeletelés és körbe kínálás hevében elfelejtettem lefotózni a torta belsejét, ezért hatalmas sorry. Viszont hamarosan recept is jön hozzá, ha szeretnétek. Legyen szép napotok!

dsc07504.JPG

dsc07502.JPG

turmix.png

dsc07499.JPG

dsc07510.JPG

Szólj hozzá!