Tejturmix

Triplacsokis cupcake

Triplacsokis cupcake

Ez a cupcake minden bizonnyal a hedonizmus kimaxolása. Mennyei duplacsokis muffin alap, rajta egy lágy vaníliás vajkrém, amit ropogós fehércsokoládémáz borít. Ja és a tetejére még egy darab rahát is került, ami nálam az idei nyár kedvenc csemegéje. Próbáljátok ki ti is!

20170727_141334-01.jpeg

12 darabhoz

A muffinokhoz:
120 g barnacukor
2 db tojás
200 g natúr joghurt
80 g napraforgó olaj
250 g liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál holland kakaópor
100 g tejcsokoládé, apró kockákra vágva

Az egész tojásokat a barnacukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, és elkeverjük. Mehet hozzá a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a kakaópor. Folyékony, ragacsos tésztává keverjük. Hozzászórjuk a felkockázott tejcsokoládét, még egyet keverünk rajta gyorsan és a 160°C-ra (légkeverésen) előmelegített sütőbe tesszük a papírkapszlikkal bélelt muffintepsivel, 15-20 percre, illetve tűpróbáig. Miután kisültek a muffinok, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük az ízletes vajkrémet a tetejére.

A vajkrémhez:
250 g puha vaj (vagy fele-fele arányban vaj-margarin)
200 g porcukor, átszitálva
1 csipet só
2 teáskanál vaníliaesszencia
2 evőkanál habtejszín

20170727_141430-01.jpeg

A vajat a robotgéppel közepes sebességre állítva lazítsuk fel. A porcukrot adagonként adjuk a vajhoz és a robotgépet állítsuk lassú fokozatra. Keverjük hozzá a vanília kivonatot és a tejet vagy tejszínt és még 3-4 percig keverjük lassú fokozaton. (A tej vagy tejszín a vajkrém lazítására szolgál.) A kész vajkrémet kanalazzuk egy csillagcsővel ellátott habzsákba, a végét csavarjuk el és tegyük félre hűvös helyen.

Ha teljesen szobahőmérsékletűre hűltek a muffinok, a betöltött vajkrémmel mindegyik tetejére nyomjunk belőle egy nagy adagot, rózsa formában. A sütiket sorakoztassuk egy tálcára és tegyük a hűtőbe egy órára dermedni.

A tetejére:
225 g fehércsokoládé
2 evőkanál kókuszzsír
rahát

Egy keskenyebb, magasabb falú edényben (pl.: üveg mérőkancsó) olvasszuk fel a csokit a kókuszzsírral. Szépen keverjük egyneműre, a sütiket vegyük ki a hűtőből és a vajkrémig merítsük meg mindegyiket az olvasztott fehércsokoládéban. A tetejére még ekkora nyomjunk egy darab rahátot és újra tegyük a hűtőbe dermedni egy órára. Jó étvágyat kívánok!

20170727_141321-01.jpeg

Triplacsokis cupcake Tovább
Túrós táska - sokkal jobb, mint a pékségben!

Túrós táska - sokkal jobb, mint a pékségben!

Meglepően könnyű, szaftos és nem lehet vele betelni. Íme, egy olyan házi túrós batyu recept, ami garantáltan veri a bolti társait.

20170627_134214-01.jpeg

A tésztához:
500 g liszt
20 g friss élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
60 g vaj
50 g porcukor
csipet só

A töltelékhez:
500 g túró
3 db tojássárgája
2 evőkanál búzadara
csipet só
3 evőkanál habtejszín
1 citrom lereszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia

A friss élesztőt 5 g porcukorral felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagosan legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.

20170627_134200-01.jpeg

Közben egy tálba mérjük a túrótöltelék összes hozzávalóját és botmixerrel szép simára keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, kb. 8 mm/1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe teszünk egy nagy kanállal a túrótöltelékből és sarkait középre hajtva és összecsípve, batyut formálunk belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a táskákat, egy elhabart tojással vékonyan lekenjük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. A batyukat betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe és szép, mély aranybarnára sütjük. Sütés utána deszkára sorakoztatjuk, tetejét esetleg meghinthetjük porcukorral és fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat kívánok!

20170627_134142-01.jpeg

Túrós táska - sokkal jobb, mint a pékségben! Tovább
Karamellás palacsintatorta

Karamellás palacsintatorta

…és íme, itt egy remek példa arra, hogy mennyire széles körben felhasználható az előzőekben bemutatott és elkészített házi karamellszószunk. Remélem, ti is kipróbáljátok! Legyen szép napotok!

20170627_101522_richtone_hdr_-01.jpeg

A palacsintatésztához:
6 db tojás
735 g zsíros tej
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál olvasztott vaj
190 g liszt
fél teáskanál mandulakivonat
1 teáskanál vaníliakivonat
fél teáskanál só

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot és a sót. Összekeverjük. Egy másik keverőtálba felütjük a tojásokat, hozzáöntjük a tejet, a vajat, a mandulát és a vaníliát. A száraz alapanyagokhoz öntjük a nedves hozzávalókat és szép simára keverjük. Ha biztosan nem szeretnénk csomókat, még botmixerrel is átmehetünk rajta. Lefedjük a palacsintatésztát és minimum 2 órát pihentetjük a hűtőben. Kevés olajjal kikent palacsintasütő serpenyőben kisütjük a palacsintákat és félretesszük.

20170627_101635_richtone_hdr_-01.jpeg

A töltelékhez:
700 ml jó minőségű habtejszín
4 evőkanál házi karamellszósz 

A továbbiakban nagyon egyszerű dolgunk lesz. Megvárjuk míg a palacsinták teljesen kihűlnek. A karamellszószt egy keverőtálba kanalazzuk és fellazítjuk a 700 ml habbá vert tejszínnel. Nagyjából egyenlően betöltve felépítjük a tortánkat. Egy réteg palacsinta, egy réteg krém és így tovább. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, szorosan letakarva műanyag fóliával. Másnap csodálatosan szeletelhető lesz ez a mennyei csemege. Jó étvágyat kívánok hozzá!

20170627_101443_richtone_hdr_-01.jpeg

Karamellás palacsintatorta Tovább
Karamellszósz

Karamellszósz

Közkedvelt, pofonegyszerű, gyorsan elkészíthető szósz fagylaltokhoz, pudingokhoz, palacsintákhoz és más desszertekhez. Gordon Ramsay arányaival dolgozunk, a végeredmény pedig tényleg tökéletes. Próbáljátok ki ti is!

20170627_101343_richtone_hdr_-01.jpeg

Hozzávalók (kb. 0,5 liter szószhoz):
375 g kristálycukor
2 evőkanál víz
225 g habtejszín
75 g vaj
fél tk. só

Egy tapadásmentes, nyeles lábasba szórjuk a cukrot, rá a két kanál vizet és közepes lángra tesszük. Szép, mély borostyán színű karamellé olvasztjuk. Fontos, hogy ne kevergessük közben, inkább csak csuklóból mozgassuk meg néha a lábast. Amikor már illatozik és teljesen homogén a karamellünk, egy részletben hozzáöntjük a habtejszínt. Ekkor vigyázzunk, a forró gőzzel nehogy megégessük magunkat. Egy kis kézi habverővel simára keverjük, közben hozzáadva a sót is. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat is. Egy illatos, barna, fényes karamellszószt kaptunk, amit eltehetünk a kamra polcán egy befőttes üvegben, vagy egy konyhai cumisüvegben.

Karamellszósz Tovább
Non plus ultra

Non plus ultra

Újra visszanyúlok 50 évvel ezelőttre és előveszem Horváth Ilona szakácskönyvét. Ez a csodás non plus ultra recept is őt dícséri. Mindenki azt mondja, hogy macera ez a teasütemény, de szerintem egyáltalán nem. Megéri kipróbálni, nagyon könnyű és ízletes csemege, és napokig eláll a kamra polcán. Legyen szép napotok!

20170621_133524-01.jpeg

A tésztához:
200 g rétesliszt
120 dkg puha margarin/vaj
30 g porcukor
1 csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat
2 db tojássárgája
1 evőkanál víz

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük műanyag fóliába csomagolva. Ezután 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk egy mini pogácsaszaggatóval. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és gyorsan elkészítjük a habot, a sütőt pedig előmelegítjük 180°C-ra.

20170621_133657-01.jpeg

A habhoz:
2 db tojásfehérje
200 g porcukor
1 teáskanál frissen facsart citromlé

A tojásfehérjéből és a cukorból a citromlével nem túl kemény, nyúlós habot verünk. Egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük a kész habot és a tepsin sorakozó korongokra nyomunk egy-egy csókot. Betoljuk az előmelegített sütőbe és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük, rácson kihűtjük. Ha kihűlt, akkor baracklekvárral óvatosan összeragasztunk egyet-egyet és kész is. Másnap az igazi, de dobozban egy hétig is tárolhatjuk.

20170621_133539-01.jpeg

Non plus ultra Tovább
Túró-tiramisu áfonya sziruppal

Túró-tiramisu áfonya sziruppal

Nincs otthon mascarpone? Remek friss sajt állagot érhetünk el túró és tejföl keverékével. Mutatok is egyből vele egy tiramisu receptet, ami kávé helyett, házi áfonyasziruppal készül. Szerintem valami eszméletlenül finom, próbáljátok ki!

20170621_130555-01.jpeg

Hozzávalók (8 adaghoz):
1 kg túró
400 g tejföl
5 db tojássárgája
150 g krisálycukor
1 db citrom reszelt héja

A mártóléhez:
6 dl víz
200 g kristálycukor
4 marék mirelit áfonya
1 teáskanál brandy
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

Szükség lesz még:
10 tallér zabkeksz
friss bogyós gyümölcsök
400 g babapiskóta

Az áfonyás sziruppal kezdjük, amihez egy nyeles forralóba mérjük először is a vizet, a cukrot és a sót. Miután felforrt 3-4 percig sűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a fagyos áfonyát és a reszelt citromhéjat, az egészet átkeverjük és állni hagyjuk fél órát. Ezután simára turmixoljuk, hozzáadjuk a brandyt és az egészet átszűrjük, a hűtőbe félretesszük, míg a túrókrémmel foglalatoskodunk.

20170621_130701-01.jpeg

A túrót áttörjük és citromhéjjal ízesítjük, a tojások sárgáját fehéredésig habbá verjük a kristálycukorral. Ezt a habot óvatosan hozzáforgatjuk az áttört túróval elkevert tejfölhöz. Előveszünk egy lapos jénai tálat, akármilyen tálalóedényt vagy poharat és elkezdjük összeállítani a desszertet. A tál alját kikenjük egy kisebb adag túrókrémmel, majd rásorakoztatjuk a babapiskótát, amit előzőleg a szirupban jól megmerítettünk. Jöhet egy nagy adag túrókrém, egy újabb adag az áfonyás piskótából és befejezésként a másik nagy adag túrókrém. Tetejére rusztikusan rámorzsoljuk a zabkekszet és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap friss bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.

Túró-tiramisu áfonya sziruppal Tovább
Dupla csokis fagyi

Dupla csokis fagyi

Tudom, nem rég volt házi készítésű pálcikás jégkrém a blogon, de nem csak magamra kell gondolnom. Én inkább a víz alapú, gyümölcsösöket szeretem, de ki tud ellenállni egy dupla csokis, tejszínesnek?! Na ugye, én sem, de egyébként is nyár van és ez már kapásbólindok egy bűnös élvezethez. Legyen szép napotok!

20170625_152829-01.jpeg

Hozzávalók (6 darabhoz):
100 g étcsokoládé
100 g habtejszín
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
50 g kristálycukor
300 g mascarpone
200 g fehércsokoládé
színes cukorgyöngyök

20170625_152813-01.jpeg

A csokoládét kis darabokra tördeljük és egy tálkában félretesszük. Egy nyeles forralólábasba mérjük a tejszínt, a vaníliakivonatot, a sót és a kristálycukrot, majd addig forraljuk míg a cukor és a só is feloldódik. Ezt a keveréket öntsük az  összetördelt csokoládére és hagyjuk állni 2-3 percig, majd keverjük simára. Ekkor, még melegen jöhet is hozzá a mascarpone és az egészet keverjük simára egy rúdmixerrel. Öntsük az előkészített formákba és tegyük a mélyhűtőbe legalább egy éjszakára.

Másnap olvasszuk meg a fehércsokoládét és tunkoljuk bele a fagyasztóból frissen kivett jégkrémeket egyesével és azonnal szórjuk is meg a cukorgyöngyökkel, mert hamar megszilárdul a csoki a jeges desszerten.

20170625_152838-01.jpeg

Dupla csokis fagyi Tovább
17 lenyűgöző fotó kedvenc élelmiszereinkről, ahogy még soha nem láttad őket

17 lenyűgöző fotó kedvenc élelmiszereinkről, ahogy még soha nem láttad őket

Bár nem látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy minden ételnek, amit megeszünk van egy teljesen más miniatűr világa, mely egyértelműen rejtély a szabad szemnek. Mikroszkóp segítségével végre betekintést nyerhetünk ebbe a csodálatos világba.

Egy cukorkristály

1449855-gettyimages-169940397-1000-7864a3548d-1484648372.jpg

Egy sókristály

1449555-mikroskops-19-1000-00fe2de8a8-1484648372.jpg

Egy garnéla farka

1450405-alpert_terra_cibus-8-960x600-1000-ff0d1df4ce-1484648372.jpg

Brokkoli

1449705-mikroskops-1-1000-f71fbbb395-1484648372.jpg

Instant kávé

1449605-mikroskops-2-1000-e263be5f1f-1484648372.jpg

Egy pörkölt kávébab

1449905-mikroskops-20-1000-e4af8e71fc-1484648372.jpg

Búzaszem

1450205-mikroskops-4-1000-851011b01c-1484648372.jpg

Eper

12869910-47147060-267409-0-1492001566-1492001573-1000-8-1492001573-1000-32e9147584-1492006220.jpg

Akármelyik eper (valójába véve szinte bármelyik gyümölcs) tele lehet atkákkal, legyen az élő vagy halott. Ez most kicsit zavarónak tűnhet, de hidd el, semmi bajod nem lesz tőle ha lenyeled.

Egy szezámmag

1450005-mikroskops-8-1000-037f9eb03d-1484648372.jpg

Egy szem feketebors

1449955-mikroskops-23-1000-4ed2f32e88-1484648372.jpg

Egy szem kékszőlő

1450155-mikroskops-6-1000-93a2a1f95a-1484648372.jpg

Cukor

1450455-mikroskops-12-1000-fc9e26bf98-1484648372.jpg

Paradicsom

1449505-mikroskops-18-1000-6d884af94f-1484648372.jpg

Karfiol

1450255-mikroskops-29-1000-baa93c91e6-1484648372.jpg

Sáfrány

1450305-mikroskops-30-1000-808bab228c-1484648372.jpg

Csillagánizs

1450355-mikroskops-31-1000-ee653edaf7-1484648372.jpg

Etanol

1449805-file_13_4-1000-7e51905a9b-1492006220.jpg

Az ötlet és a képek forrása a BrightSide — Inspiration. Creativity. Wonder.

17 lenyűgöző fotó kedvenc élelmiszereinkről, ahogy még soha nem láttad őket Tovább
Fekete-erdő torta à la Tejturmix #2

Fekete-erdő torta à la Tejturmix #2

Bevallom nem nagyon szeretem a meggyes desszerteket. Barátkozásunk első állomása volt ez, a szájízem szerint készült fekete-erdő torta. Nincs benne semmi túlzás, nem gejl, kevés alapanyag, de azok annál inkább jól állnak egymásnak.

20170615_164418-01.jpeg

A csokis piskótához:
12 db tojás
240 g kristálycukor
37 g holland kakaópor
263 g liszt

A 28 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral. (Az oldalát nem zsírozzuk, nem lisztezzük!) Egy nagy keverőtálba elkezdjük habbá verni a fehérjét. Mikor már kicsit habos, egy részletben hozzáöntjük a kristálycukrot és kemény habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és pár gyors mozdulattal, enyhén sárga színű tojáshabbá keverjük. A lisztet és kakaóport összevegyítjük, a habhoz adjuk, finoman beledolgozzuk, míg levegős piskótamasszát kapunk. Mehet az előkészített formával a 180°C-ra előmelegített sütőbe és kb. 50-60 percig sütjük, illetve tűpróbáig. Kivesszük a sütőből, 10 percig a konyhapulton pihentetjük, majd körbe vágjuk a karikát, az aljáról lehúzzuk a papírt és rácsra téve teljesen kihűtjük. Ha teljesen kihűlt, 4 egyenlő lapba vágjuk és porcukrozott felületre félretesszük.

20170615_164442-01.jpeg

A töltelékhez:
500 g meggy (lehet friss, lehet befőtt is, utóbbi alaposan lecsepegtetve)
300 g meggylé (ha nyáron készítjük friss meggyből, jó egy dobozos meggylé, ha konzervből, akkor annak levéből)
2 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál vaníliaesszencia (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
1 mokkáskanál mentaaroma (vagy 1 teáskanálnyi finomra vágott friss mentalevél)
5 evőkanál kristálycukor
250 g habtejszín
250 g cukrozott növényi habalap (pl.: rózsaszín dobozos Hulala)

Egy keverőtálba mérjük a meggylét, a vaníliát, a mentát és a pudingport, kézi habverővel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet is. Botmixerrel pürésítjük, átöntjük egy lábasba és sűrű pudingot főzünk belőle. A tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot és teljesen hidegre hűtjük. A habtejszínt és a növényi tejszínt egy másik keverőtálba mérjük és habbá verjük. A meggyes pudingot és a tejszínhabot külön-külön sima csöves habzsákba töltsük és magunk mellé készítjük. (A tejszínhabot gondolatban 4 felé, a meggytölteléket 3 felé osztjuk.)

A tortakarikát megtisztítjuk, az alját visszacsatoljuk és bele tesszük az első lapot, majd körkörösen felváltva rányomjuk a meggyes tölteléket és a tejszínhabot - a külső réteg először mindig tejszínhab legyen. Ezt megismételjük a második és a harmadik lappal is. Miután ráhelyeztük a negyedik lapot is, a maradék tejszínt megtartjuk és a hűtőben pihentetjük egy órát. Később eltávolítjuk a tortaformát, egy tálra helyezzük és beburkoljuk a torta tetejét és oldalát a félretett, negyedrész tejszínhabbal.

20170615_164511-01.jpeg

A díszítéshez:
220 g jó minőségű étcsokoládé
200 g cukrozott növényi tejszín

Szilikonos sütőpapírt vágunk (kb. gáztepsi méretűre) és a négy sarkát celluxszal odaragasztjuk a konyhapulthoz, hogy ne mozogjon és szép feszes maradjon. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, kiöntjük a papírral és vékonyan elkenjük rajta, egészen ki a szélekig. Ekkor az egyik oldalánál fogva (tőlünk felfelé) feltekerjük, mint egy piskótatekercset és a hűtőben keményre dermesztjük (kb. 30 perc). A csokis "rudat" kivesszük a hűtőből és három részre vágjuk még a sütőpapírral együtt, majd egy tálcára kipotyogtatjuk a rusztikus csokilapokat. Ezekkel körben kidíszítjük a tortát. Ne féljetek, a tejszínhab meg fogja tartani a könnyű, vékony csokoládélapokat. A 200 g növényi tejszínt habbá verjük és halmokat nyomunk belőle körbe a tortán. Mindegyik halom kap egy leeső csokidarabot és már kész is. Díszíthető még meggydarabokkal is, de nekem így, fekete-fehéren nagyon tetszett.

Fekete-erdő torta à la Tejturmix #2 Tovább
10 lenyűgöző epres desszert Péter Danitól

10 lenyűgöző epres desszert Péter Danitól

Ha nyár, akkor eper! Ez alkalommal csokorba szedtem nektek a kedvenc eperrel és más bogyós gyümölcsökkel készült frissítő desszertjeimet. Az alábbi linkekre kattintva egyből elérhetitek az összes ilyen csemegémet és hozzájuk tartozó recepteket.

eprescikk.png

Pofonegyszerű panna cotta eperöntettel - katt IDE a teljes receptért!

Az olasz panna cotta (szó szerinti fordításban: főtt tejszín) az egyik legegyszerűbben elkészíthető édesség. Bátran kijelenthetjük, hogy az olasz konyha nem csak pizzáiról, tésztaételeiről, de desszertjeiről is híres. Ezekben az édességekben, így a panna cottában is megjelenik az olaszokra jellemző, jó értelemben vett egyszerűség. Hihetetlenül gazdag, összeillő ízek néhány, jól megválasztott alapanyagból.

dsc07437.jpg

Mini sajttorták eperöntettel - katt IDE  a teljes receptért!

Sajttorta rajongásomról már többször is olvashattatok a blogon, így talán nem meglepő, hogy minden hónapra jut egy. Ilyet még nem készítettem, de pozitívan csalódtam benne. Klasszikus New York Cheesecake eperöntettel, egyedül az arányokkal kísérleteztem, hogy minél tökéletesebbre süljön mini adagokban. 

dsc07144.jpg

 Sütésmentes epres tejföltorta - katt IDE  a teljes receptért!

Tökéletes választás ez a citromos aromájú tejfölös desszert, amit egy üde epres réteg koronáz.

dsc07484.jpg

Fehércsoki mousse torta eperzselével és bogyós gyümölcsökkel - katt IDE a teljes receptért!

Az utóbbi időkben ez a torta különösen a szívemhez nőtt. Számtalanszor elkészült már az itthoni kis műhelyemben, mind felkérésre, mind bulikra, alkalmakra vagy a családnak. Nem vagyok nagy fehércsoki rajongó, de az eper és a fehércsoki együtt valami csodálatos.

20170617_130408-01.jpeg

 Klasszikus New York Cheesecake eperöntettel - katt IDE  a teljes receptért!

A blogon már többen kértétek tőlem, hogy ajánljak vagy tegyek fel egy sajttorta receptet, amiről bátran kijelenteném, hogy tökéletes. Ezúttal is egy klasszikus kedvenc mellett döntöttem.

dsc06507.jpg

Fehércsokis epertorta - katt IDE a teljes receptért!

Fehércsokoládéval készül a töltelék, de ne zárkózzon el tőle senki, akinek ez nem a kedvence. A fehércsoki inkább csak kiemeli az eper ízét, nem érezteti töményen, mintha csak egy sima táblacsoki formájában fogyasztanánk.

dsc_0460.jpg

Egyszerű házi eperdzsem - katt IDE a teljes receptért!

Ha egy pofonegyszerű és megbízható receptet keresnél házi eperdzsemhez, szerintem megtaláltad.

dsc_0453.jpg

Epres smoothie tál - katt IDE a teljes receptért!

Manapság nagy népszerűségnek örvend a smoothie bowl, amit legjobban „turmix-tálként” lehetne lefordítani. A rendszeres Instagram böngészők biztosan összefutottak már szebbnél szebb tálakkal a #smoothiebowl tag alatt. Lényege, hogy sűrűbbre készítjük, mint egy átlagos turmixot. Pohár helyett tálból, szívószál helyett pedig kanállal fogyasztjuk.

dsc07481.jpg

A címben ígért 10 recept nem egészen van meg, igaz? Ezen a 8 recepten felül, kettőt a Tejturmix Facebook oldalán találhattok meg. Gyertek és legyetek Ti is tagjai a közösségünknek! www.facebook.com/tejturmix Legyen csodálatos napotok!

turmix_1.png

10 lenyűgöző epres desszert Péter Danitól Tovább
Galéria: A szivárvány minden színe egy tortában

Galéria: A szivárvány minden színe egy tortában

Ez a vidám, színes torta még múlthéten készült egy szülinapi partira. Belül egy könnyű citromos piskóta, gazdag cukrászkrém rengeteg eperrel és tejszínhabbal. Nyami! Legyen szép napotok!

20170617_123248-01.jpeg

20170617_123232-01.jpeg

20170617_123322-01.jpeg

A Tejturmix blog- és Facebook oldal tartalmairól a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezik. Minden recept, írás és fotó saját készítésű, ezek felhasználása és megosztása csak a név illetve a blog nevének feltüntetésével alkalmazható. - Péter Dániel

Galéria: A szivárvány minden színe egy tortában Tovább
Játékra fel! - 18/18 süti kvíz #2

Játékra fel! - 18/18 süti kvíz #2

Az előző két kvíz sikerén felbuzdulva elkészült a legújabb forduló, ami 18/18 süti kvíz #2 névre hallgat. Ezúttal a csemegék, krémesek, tejszínhabos- és marcipános sütemények világába kalandozunk és tesszük próbára a tudásunkat. Játékra fel!

tejturmix_1_1.png

Remélem most is megírjátok, milyen eredményt értetek el, nagy örömmel olvasom a kommentjeiteket. Legyen szép napotok!

megirom_az_eredmenyt.png

 

Játékra fel! - 18/18 süti kvíz #2 Tovább
Fehércsoki mousse torta eperzselével és bogyós gyümölcsökkel

Fehércsoki mousse torta eperzselével és bogyós gyümölcsökkel

Az utóbbi időkben ez a torta különösen a szívemhez nőtt. Számtalanszor elkészült már az itthoni kis műhelyemben, mind felkérésre, mind bulikra, alkalmakra vagy a családnak. Nem vagyok nagy fehércsoki rajongó, de az eper és a fehércsoki együtt valami csodálatos. Legyen szép napotok! 

20170617_130408-01.jpeg

32 cm-es tortaformához

A piskótához:
4 db tojás
12 g kakaópor
88 g liszt
80 g cukor
1 kávéskanál mandulaaroma (elhagyható)

Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 32 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra (légkeverésen). A lisztet elkeverjük a kakaóporral. A tojásfehérjéket a kristálycukorral és a mandulával kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz a tojások sárgáját. Majd kis adagokban hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet. Az előkészített formába simítjuk a masszát és betoljuk a sütőbe. Tűpróbáig sütjük az előmelegített sütőben (kb. 15-17 perc). A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a karikát, megtisztítjuk az egész formát és visszatesszük az aljába a kerek, kihűlt csokis piskótánkat. (TIPP: Én le szoktam vágni a dombos tetejét, így szeleteléskor esztétikusabb.)

20170617_130519-01.jpeg

Az eperzseléhez (2 db-hoz):
680 g mirelit eper
4 teáskanál zselatinpor
100 g cukor

Két  22 cm átmérőjű tortakarikát (vagy egyforma méretű ételhordót, kerek edényt) kibélelünk dupla réteg műanyag fóliával. Az epret szobahőmérsékleten vagy mikróban felengedjük és leturmixoljuk a kiengedett levével együtt. Egy nyeles forralólábasba átnyomkodjuk egy sűrű szitán. Rászórjuk a zselatinport, villával elkeverjük és 8-10 percig állni hagyjuk. Tegyük fel a tűzre és melegítsük a zselatin felolvadásáig. Végül keverjük bele a kristálycukrot és így is kevergessük, míg fel nem oldódik. 10 percig hagyjuk hűlni. Egyenlően osszuk el a két előkészített formában és tegyük be a hűtőbe 1 órára.

A moussehoz:
460 g fehércsoki
120 g hideg víz
16 g zselatinpor
940 g habtejszín + 240 g habtejszín

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és félretesszük. A zselatint egy bögrébe mérjük és ráöntjük a jéghideg vizet, 5 percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban felolvasztjuk. Egy kis nyeles lábasban forraljuk fel a 240 g habtejszínt és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a felolvasztott zselatint, majd ezt keverjük szép csomómentesre a csokoládéval és hagyjuk kb. 20°C-ra lehűlni, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. A 940 g hideg habtejszínt verjük habbá és óvatosan forgassuk össze a 20 fokos fehércsokoládés keverékkel.

Készítsük elő a tiszta, piskótával bélelt formát és kenjük rá a fehércsokis hab harmadát, helyezzük a közepére az egyik kerek eperzselét, öntsük rá a krém második harmadát, jöhet rá a második kerek eperzselé és az utolsó harmad krém is. A tetejét simítsuk el és tegyük egy éjszakára a hűtőbe dermedni.

20170617_130442-01.jpeg

A díszítéshez:
csokoládéháromszögek
választott bogyós gyümölcsök

Tálalás, szeletelés előtt ízlésesen pakoljuk tele a torta tetejét kedvenc bogyós gyümölcseinkkel. Születésnapra készült a torta, ezért nincs fotóm a felszeletelt tortáról, de IDE KATTINTVA láthattok képet egy, szintén ezzel a technológiával készült tortám metszetéről. Jó étvágyat!

20170617_130538-01.jpeg

Fehércsoki mousse torta eperzselével és bogyós gyümölcsökkel Tovább
Túrós-szedres párna

Túrós-szedres párna

Nyáron kívánhatnánk könnyebb desszert egy túrós-gyümölcsös, ropogós péksütinél, amin olvadozik egy nagy gombóc fagyi? Szerintem nem! Próbáljátok ki ti is! Expressz gyorsan elkészült és valami mennyei a szeder fanyarságával és a túró édességével. Szép napot!

20170612_140417-01.jpeg

Hozzávalók (9 párnához):
1 csomag (270 g) Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta
200 g túró
2 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál méz
250 g fekete szeder

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra légkeverésen, egy gáztepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral. A tésztát felhasználás előtt 10 perccel készítsük a konyhapultra, majd göngyöljük ki és vágjuk kilenc egyenlő téglalapra. A téglalapokat helyezzük 2-3 cm-es helyközzel egymás mellé a bélelt tepsire. Mérjük egy tálba a túrót, a tojássárgáját, a citromhéjat és a mézet, majd egy rúdmixer segítségével keverjük simára. Kenjük meg ezzel a túrós krémmel a téglalapokat, körben 1-2 cm-es peremet hagyva. Ízlésesen sorakoztassuk a túrókrémre a szedreket és mehet is az előmelegített sütőbe kb. 10 percre, illetve míg szép aranybarna lesz. Tálaljuk langyosan egy gombóc vaníliafagyival. Jó étvágyat!

20170612_140304-01.jpeg

Túrós-szedres párna Tovább
Pálcikás jégkrém házilag - ettől szebb lesz a nyár

Pálcikás jégkrém házilag - ettől szebb lesz a nyár

Szerintem az ilyen és ehhez hasonló házi jégkrémek minden fronton verik a bolti társaikat. Ennek a receptnek is egyértelműen az a legnehezebb része, hogy ki kell várni míg teljesen megfagy a keverékünk. Próbáljátok ki ti is, rá fogtok kattanni!

20170610_123241-01.jpeg

Hozzávalók (6 db pálcikás jégkrémhez):
150 g eper/áfonya/ribizli/szeder/málna
100 g habtejszín
100 g víz
3 evőkanál méz

Nagyon egyszerű dolgunk lesz! Készítsük elő az alapanyagokat, készítsük magunk mellé a jégkrémformát, egy erős turmixot és egy sűrű szűrőt. Dobáljuk a turmixba a választott bogyós gyümölcsünket, öntsük rá a tejszínt és a vizet, csorgassuk hozzá a mézet, tegyük rá a fedelet és pulzálva keverjük simára. A keveréket egy szűrőn nyomkodjuk át és mehet is egyenesen a formába. Dobjuk be a fagyasztóba egy éjszakára és másnap fogyaszthatjuk is ezt a finom, hűsítő desszertet. Jó étvágyat!

20170610_123101-01.jpeg

20170610_123226-01.jpeg

Pálcikás jégkrém házilag - ettől szebb lesz a nyár Tovább