Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

14 dolog, amit minden kávé szerelmesnek ki kell próbálnia

Koffein szerelmesek: ezek a tippek bearanyozhatják a napotokat!

1. Öntsd a kávét egy jégkockatartóba, fagyaszd le és tedd egy bögre tejbe.
Ideális nyári forró napokon, vagy ha csak szimplán változtatni szeretnél a szokásos tejes kávédon. Csupán annyi a teendő, hogy a maradék kávét jégkockatartóba töltöd, megfagyasztod, majd beledobod egy pohár tejbe és kész is a frissítően hűs tejes kávé.

2. Ez természetesen fordítva is működik!
Tölts szójatejet vagy mandulatejet a jégkockatartóba, hintsd meg egy kis fahéjjal, fagyaszd le, majd pottyantsd a kedvenc feketédbe. Így hűsítőbb is lesz a kávéd, ha nem szereted túl forrón és nem kell fölösleges vízzel hígítanod. Na és persze, a kávé örök barátságban áll a fahéjjal is.

3. Önts egy pálinkás pohárnyi eszpresszót egy felnyitott friss kókuszba. Ezután az életed soha nem lesz már ugyanolyan.
Tényleg semmi mást nem kell tenned, csak egy kis pohárnyi kávét a friss kókuszba önteni és máris kész a legfinomabb kávés ital. A kellemes íz mellett sok más, egészséges dolgot is kapunk. Tele van káliummal, magnéziummal és kalciummal is.

4. Cseréld le a tejet és a cukrot egy kiskanálnyi sótlan vajra.
Amerikában Bulletproof Coffee-nak, azaz golyóálló kávénak nevezik. Nagyon selymes és mély lesz tőle a kávé, érdemes kipróbálni. Nekem ez az egyik kedvencem.

5. Ha túl keserű a kávéd, szórj bele egy csipet sót.
Ha rossz minőségű kávét sikerült vásárolnod, ami nem valami jó ízű, vagy esetleg kicsit keserű a számodra, akkor adj hozzá egy csipetnyi asztali sót a csésze kávédhoz. A jó kávé ízét kiemeli, a kevésbé ízleteset pedig elviselhetőbbé teszi fogyasztáskor.

6. Ha szeretjük az ízesített kávékat, keverjünk hozzá lefőzés előtt a kedvenc fűszerünkből.
Ha természetes ízesítőt szeretnénk kedvenc feketénkhez adni, érdemes őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, mézeskalács fűszerkeverékkel vagy narancshéjjal próbálkoznunk. Nem csak mennyei íze lesz, de egy nagy adag karácsony hangulat is el fogja árasztani a házat.

dsc06671.JPG

7. Saját karamellás tejeskávét is gyárthatsz otthon.
Készíts házi karamellszószt házilag: 125 g kristálycukrot karamellizáljunk meg, keverjünk hozzá 75 g állati eredetű habtejszínt, egy csipet sót és 25 g hideg vajat. Üvegbe zárva hónapokig eláll a hűtőben. Ezzel a házi karamellel csorgassuk meg a poharunk oldalát, jöhet bele egy adag zsíros tej és egy kispohárnyi a kedvenc kávénkból.

8. Van egész kávébabod, de nincs darálód? Használj mozsarat!
Nyilvánvalóan szüksége van egy kávédarálóra egy igazi kávé szerelmesnek, ha viszont valamilyen okból kifolyólag neked nincs, kis adagokban zúzd össze egy mozsárban. Egy kávédaráló idővel beadja a derekát, de egy jó mozsár időtálló.

9. Több fehérjére van szükséged? Egy kis extra energiát szeretnél az egyszerű reggeli kávédon felül? Adj hozzá egy kis vaníliás vagy csokoládés fehérjeport, tejpor helyett.

10. Vagy a készen kapható kedvenc proteines italodba, önts egy kispohárnyi feketét.
Ha hihetetlen mennyiségben szeretnél energiát.

11. Tedd a kávéscsészédet a kávéfőző mellé, így főzéskor felmelegedik és nem fogja lehűteni a kávédat a hideg pohár.
Ha igazán forrón szereted a kávéd, tölts a csészédbe vizet és tedd be a mikróba pár másodpercre, majd öntsd ki belőle. Garantáltad forró lesz a beletöltött kávéd.

12. Spórolj meg egy lépést! A cukrot a kávéval együtt tedd a filterbe.
Ha cukorral iszod a kávét és rohanásban vagy, minden perc aranyat ér. Tedd a cukrot a kávé mellé a filterbe, így már édesen fő le a fekete arany.

dsc06679.JPG

13. Habzásig forrósítsunk fel egy bögre tejet a mikróban. Töltsünk bele egy kis kávét és kész is a leghabosabb házi cappuccino.

14. Szeretnél egy igazi édességként gondolni a kedvenc kávédra? Tegyünk egy darabkát a kedvenc csokinkból a bögre aljára és öntsük rá a forró kávét. Nyamiii!
Így a csokoládé elolvad és beízesíti a kávédat. Én egy Bounty darabkával szoktam készíteni, a kókusz rajongók mindenképp próbálják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr7211956205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megadeth1 2016.11.14. 08:56:01

+1. Ha éhgyomorra kávézol, kevésbé kezdi ki a gyomrod, ha juharsziruppal édesíted. Ad neki egy lágy karamelles ízt is.

Péter Dani 2016.11.14. 10:18:35

@megadeth1: Ez így igaz! Persze, ha valakinek épp nincs otthon juharszirup, mézzel is kiválthatja. Mézet inkább csak teához fogyasztanak az emberek, pedig csodás kávéban is. :)

Jolka40 2016.11.14. 12:41:39

Ha van egy kis időd, keverj el egy tojássárgáját négy mokkáskanál cukorral habosra, és erre öntsd a forró kávét. Isteni!

Péter Dani 2016.11.14. 14:47:45

@Jolka40: Nagyon finom lett, krémes és habos. Rendszeresíteni fogom reggelente! :)

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png