Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Rákóczi túrós à la Tejturmix

16x16 cm-es tepsihez (természetesen ez is, mint a többi receptem felszorozható nagyobb méretű tepsihez, vagy akár különböző méretű tortaformákhoz - én egy mini tortaformára osztottam le az anyaghányadot)

A tésztához:
225 g liszt
30 g tojássárgája
75 g porcukor
125 g hideg vaj
fél csomag sütőpor
fél evőkanál tejföl

dsc06774.JPG

A porcukrot és a hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy ne olvadjon meg a zsiradék a kezünk melegétől. Hozzáadjuk a tojássárgáját és ezzel egyneművé dolgozzuk a hideg vajas-lisztes morzsát. Jöhet hozzá a sütőporral elkevert liszt és a tejföl is. Továbbra is gyors mozdulatokkal az utóbbiakkal is összedolgozzuk. A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük, egyenletesen elrendezzük benne a tésztát, villával megszurkáljuk és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 10 percig sütjük.

Közben sárgabaracklekvárt áttörünk szitán és a kivett tésztát egyenletesen lekenjük vele még forrón. A sütőt levesszük 180°C-ra.

A túrótöltelékhez:
500 g túró
50 g búzadara
100 g kristálycukor
1 egész tojás
1 db citrom reszelt héja

A túrótöltelék hozzávalóit egy tálba mérjük, elkeverjük. A lekvárral lekent tésztánkra tesszük és szépen elegyengetjük ezt is. Mehet vissza a 180°C-os sütőbe 40 percre.

dsc06769.JPG

A fehérjehabhoz:
100 g tojásfehérje
100 g kristálycukor

Ha letelt a 40 perc, vegyük ki a süteményt a sütőből és tegyük félre. A habbal folytatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadva a kristálycukrot. Habzsákba tesszük és tetszőlegesen megdíszítjük vele a süti tetejét. Cukrászfáklyával egyenletesen megpirítjuk, áttört baracklekvárral dekoráljuk és már szeletelhetjük is. Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr7011973938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorinda41 2016.11.20. 21:16:37

Cukrászfáklyával??? Tökéletes Rákóczi túrós?? Soha! Szörnyű még elképzelni is, nemhogy megenni.

Péter Dani 2016.11.20. 21:42:15

Kedves Dorina41!
Érthető, hogy első hallásra szokatlan a cukrászfáklya használata, de hidd el, hogy nagyon finom és magában hordoz mindent, amit egy Rákóczi túrósnak kell. Alul omlós tészta, felette sült túrótöltelék, tetején baracklekvár és sült fehérjehab.

Fiatal cukrászként a hagyományos desszertekkel az a célom, hogy megújítsam őket, úgy alkalmazott technológiában mint összetevőkben. Ezt még is úgy, hogy a jellege és a megszokott ízek mind megmaradjanak. Légy nyitott és próbáld ki te is! Nem történt szentségsértés, csupán kiélt kreativitásomat osztottam meg veletek, olvasóimmal a blogon.

Üdv,
Péter Dániel
Tejturmix cukrásza

Szaszák Edit 2016.11.20. 22:07:45

Én ma elkészítettem egy tepsivel, az első hozzászólót nem is értem, csodás lett. Bátran kijelentem, hogy tökéletes recept és anyaghányad! :) Elmentem a receptfüzetembe!

Hajdu Imre Sarospatak 2016.11.20. 22:35:42

Megvan a karácsonyi süti! :)

Péter Dani 2016.11.20. 22:53:34

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Köszönöm szépen, jól eső szavak! Kellemes sütögetést az ünnepekre! :)

Larry Silverstein 2016.11.21. 10:48:34

Már 10 elmúlt és még senki se panaszkodott? Na várjál:

A magyarnak már túrósra se tellik, nemhogy Rákóczira!

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png