Hozzávalók:
1,5 evőkanál zselatin
3 nagy tojásfehérje
300 g kristálycukor
2 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál kókuszkivonat
75 g kókuszreszelék
160 g fehércsokoládé
porcukor és kukoricakeményítő 1:1 arányban
napraforgóolaj
víz
- Egy 20x20 cm-es négyzet alakú tepsit sütőpapírral béleljünk ki, úgy hogy az oldalait is érje. Egy papír törlőkendő segítségével vékonyan kenjünk meg napraforgóolajjal.
- Egy kis edényben keverjük össze a zselatint 90 g hideg vízzel, és tegyük félre.
- Elektromos habverő segítségével verjük félig kemény habbá a tojásfehérjét.
- Vegyünk elő egy kis nyeles lábast, engedjünk bele 60 g vizet, öntsük hozzá a cukrot és magas hőmérsékleten melegítsük 115°C-ig. Ne kevergessük! Óvatosan, a keverőtál oldalán csorgassuk a tojásfehérjéhez, közben magas fokozaton keverve az elektromos habverővel. Adjuk hozzá a megduzzadt zselatint és az egészet kihűlésig verjük kemény habbá. A végén keverjük bele a két kivonatot is. Öntsük a ragacsos masszát az előkészített tepsibe. A tetejét 2-3 mm vékonyan szitáljuk meg a porcukor és a keményítő 1:1 arányos keverékével. Kb. 2 óra alatt hagyjuk teljesen kihűlni.
- Miközben hűl a mályvacukor, előkészítjük a következőket: egy száraz teflonos serpenyőben pörköljük meg a kókuszreszeléket, míg szép halványbarna színt nem kap és míg illata el nem kezd felszállni. Tegyük félre hűlni.
- Vegyünk elő egy nagy vágódeszkát és borítsuk rá a kihűlt pillecukrot. A deszkát előzőleg szitáljuk meg a keményítős-porcukros keverékkel. Vágjuk 2-3 cm-es kockákra. Egy tollecset segítségével minden oldalát poroljuk meg a porcukros keverékkel. Kicsit fújkáljuk meg egyesével a darabkákat és helyezzük tiszta sütőpapírra.
- A fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel. Mártsuk bele a mályvacukor kockák alját, az aljának egyharmad részét. Rázzuk le a felesleges csokit (már ne csepegjen) és hempergessük meg a pirított kókuszreszelékben.
Nyamiii!