Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Citrusos csokitorta

Ma egy ízében és megjelenésében is nagyon vidám, nyári tortát hoztam nektek. Ez a desszert tökéletesen illeszkedik Kristóf Eszter blogjához, a Napi Kincsek Tárházához is, így neki ajánlom! Nézzetek be Eszterhez, ha egy kis lelki feltöltődésre és egy nagy adag optimizmusra lenne szükségetek! Legyen szép napotok!

20170528_121446.jpg

26 cm átmérőjű tortaformához

A citromos piskótához:
5 db tojás
100 g kristálycukor
125 g liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál citromesszencia (elhagyható)

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a forma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral (barna). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd pár gyors, határozott mozdulattal elkeverjük a habban a tojások sárgáját is. Ekkor jöhet hozzá a citromhéj és az esszencia is. A lisztet hozzászitáljuk és finom mozdulatokkal csomómentes piskótamasszává keverjük. Mehet a massza az előkészített formával a sütőbe, ahol tűpróbáig sütjük. Még forrón körbevágjuk a piskótát, kiborítjuk egy rácsra, az aljáról lehúzzuk a papírt és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd két egyenlő lapba vágjuk.

20170528_121644.jpg

A töltelékhez:
5 db tojás
2 db tojássárgája
215 g kristálycukor
15 g vanillincukor
260 g vaj
85 g holland kakaópor
250 g habtejszín
1 db narancs

Egy edénybe mérjük az egész tojást, a tojássárgáját, a cukrot és a vanillincukrot. Gőzfürdő felé helyezzük, ahol folyamatosan, kézi habverővel kevergetve csípősre melegítjük (mikor beledugjuk az ujjunkat még nem tűzforró, de már nagyon meleg - csípi az ujjunkat). Abban a pillanatban átöntjük az egészet egy keverőtálba, amiben azonnal elkezdjük keverni elektromos habverővel, magas fokozaton. Egészen addig keverjük, míg ki nem hűl szobahőmérsékletűre és szép habot nem kapunk. Ekkora apránként hozzádobáljuk a puha vajat. Minden adagot alaposan elkeverünk (ne ijedjünk meg, a zsíradéktól össze fog esni a hab). Jöhet hozzá egy részletben a kakaópor is, amivel egészen addig keverjük, míg a krém kifényesedik és teljesen egynemű lesz. 

20170528_121552.jpg

Közben külön tálban habbá verjük a tejszínt és csillagcsöves nyomózsákba töltjük, magunk mellé készítjük. A csokoládékrémet is csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és szintén a kezünk ügyébe készítjük. A narancsot késsel meghámozzuk és kifilézzük, papír törlőkendővel kicsit leitatjuk. Most pedig állítsuk össze a tortát. Egy tortatálra helyezzük vágott oldalával felfelé a citromos piskótalapot. Össze-vissza, teljesen szabálytalanul nyomkodjuk rá a csokikrém felét. A maradék helyeket pedig a tejszínhabbal. Borítsuk be a kifilézett narancsszeletek felével és mehet rá a másik fél piskótalap. A maradék krémekkel ugyanazt eljátsszuk, mint az előző rétegnél. A maradék narancsot pedig felhalmozzuk a torta közepén. Hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.

A díszítéshez:
piros és fehér rózsaszirom
eukaliptusz levél
puszpáng levél
szárított levendulavirág

Elérkeztünk a legkreatívabb részhez, a díszítéshez. Vegyük ki a tortát a hőtőből, készítsük magunk mellé a díszítő elemeket és tetszőlegesen, ízlésesen öltöztessük fel velük a tortát. Újabb fél óra vár a tortára a hűtőben és fogyaszthatjuk is.

20170528_121952.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr2312549419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png