Tejturmix

Péter Dani blogja

Ragacsos Chocolat Luxe kalácspuding

20180403_123656-01.jpeg

A kalácspuding egy igazi nagyiféle desszert, amit pillanatok alatt összedobhat az ember. A nagyi receptjét alapul véve, egy kicsit felturbóztam, sok-sok földi jóval. Került bele aszalt szilva, étcsoki, fehércsoki, a tetejére pedig egy ragacsos, selymes Chocolat Luxe-öntet. Így alakult át a nagyi desszertje egy elegáns, fényűző tányérdesszertté. 

20180403_123418-01.jpeg

6 adaghoz 

Baileys-szószhoz: 

  • 470 g habtejszín 
  • 6 evőkanál Baileys Chocolat Luxe krémlikőr 
  • 50 g kristálycukor 
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia 
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő 
  • 2 teáskanál víz 

20180403_123216-01.jpeg

A kalácspudinghoz: 

  • 500 g vajas kalács 
  • 100 g étcsoki, apróra vágva 
  • 100 g fehércsokoládé, apróra vágva 
  • 150 g magozott aszalt szilva 
  • 4 db tojás 
  • 125 g + 4 evőkanál kristálycukor 
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia 
  • 400 g habtejszín 
  • 120 ml zsíros tej 
  • 70 g Baileys Chocolat Luxe krémlikőr 
  • kevés vaj a kenéshez 

20180403_123009-01.jpeg

A szószhoz egy közepes forralólábasba mérjük össze a tejszínt, a Baileys-t, a cukrot és a vaníliát, majd közepes lángon forraljuk fel. Egy pohárban keverjük össze a keményítőt a hideg vízzel, öntsük az előzőekhez, főzzük fel és alacsony lángon rotyogtassuk, nagyjából 3 percig. Töltsük egy hőálló üvegbe és hűtsük le teljesen. 

Folytassuk magával a pudinggal. Egy nagy keverőtálba szórjuk bele a kisebb (kb. 2x2 cm) kockákra vágott kalácsot, az apróra vágott csokikat és az aszalt szilvát. Egy másik keverőtálban keverjük habosra a tojásokat a 125 g cukorral és a vaníliával. Végül keverjük hozzá pár mozdulattal a tejszínt, a tejet és a Baileys-t is. A keverékkel locsoljuk nyakon a csokis-szilvás kalácskeveréket, forgassuk össze és hagyjuk állni konyhapulton fél óráig. 

20180403_122942-01.jpeg

Közben a sütőt melegítsük elő 180°C-ra és egy, nagyjából 20x20 cm-es hőálló edényt zsírozzunk ki vékonyan egy kis vajjal vagy margarinnal. A megduzzadt kalácsot mindenestől öntsük az előkészített edénybe, nyomkodjuk bele egy kanállal, szórjuk meg a 4 evőkanál cukorral és toljuk be az előmelegített sütőbe, 1 órára. Miután megsülthagyjuk langyosra hűlni, egy fánkszaggatóval szaggassunk belőle korongokat, tegyük a tányér közepére, csorgassuk meg egy kis szósszal, díszítsük aszalt szilvával és már fogyaszthatjuk is. 

Jó étvágyat!

20180403_123355-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása