A kalácspuding egy igazi nagyiféle desszert, amit pillanatok alatt összedobhat az ember. A nagyi receptjét alapul véve, egy kicsit felturbóztam, sok-sok földi jóval. Került bele aszalt szilva, étcsoki, fehércsoki, a tetejére pedig egy ragacsos, selymes Chocolat Luxe-öntet. Így alakult át a nagyi desszertje egy elegáns, fényűző tányérdesszertté.
6 adaghoz
A Baileys-szószhoz:
- 470 g habtejszín
- 6 evőkanál Baileys Chocolat Luxe krémlikőr
- 50 g kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál víz
A kalácspudinghoz:
- 500 g vajas kalács
- 100 g étcsoki, apróra vágva
- 100 g fehércsokoládé, apróra vágva
- 150 g magozott aszalt szilva
- 4 db tojás
- 125 g + 4 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- 400 g habtejszín
- 120 ml zsíros tej
- 70 g Baileys Chocolat Luxe krémlikőr
- kevés vaj a kenéshez
A szószhoz egy közepes forralólábasba mérjük össze a tejszínt, a Baileys-t, a cukrot és a vaníliát, majd közepes lángon forraljuk fel. Egy pohárban keverjük össze a keményítőt a hideg vízzel, öntsük az előzőekhez, főzzük fel és alacsony lángon rotyogtassuk, nagyjából 3 percig. Töltsük egy hőálló üvegbe és hűtsük le teljesen.
Folytassuk magával a pudinggal. Egy nagy keverőtálba szórjuk bele a kisebb (kb. 2x2 cm) kockákra vágott kalácsot, az apróra vágott csokikat és az aszalt szilvát. Egy másik keverőtálban keverjük habosra a tojásokat a 125 g cukorral és a vaníliával. Végül keverjük hozzá pár mozdulattal a tejszínt, a tejet és a Baileys-t is. A keverékkel locsoljuk nyakon a csokis-szilvás kalácskeveréket, forgassuk össze és hagyjuk állni konyhapulton fél óráig.
Közben a sütőt melegítsük elő 180°C-ra és egy, nagyjából 20x20 cm-es hőálló edényt zsírozzunk ki vékonyan egy kis vajjal vagy margarinnal. A megduzzadt kalácsot mindenestől öntsük az előkészített edénybe, nyomkodjuk bele egy kanállal, szórjuk meg a 4 evőkanál cukorral és toljuk be az előmelegített sütőbe, 1 órára. Miután megsült, hagyjuk langyosra hűlni, egy fánkszaggatóval szaggassunk belőle korongokat, tegyük a tányér közepére, csorgassuk meg egy kis szósszal, díszítsük aszalt szilvával és már fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat!