...mint az összes többi házi süteménynek, a mézes-krémesnek is létezik ezerféle receptje, elkészítési módja. Most megmutatom a saját verziómat, ahogy évek óta készítem és ahogy mindenki imádja a családban.
egy, kb. 30x40 cm-es tepsihez
A mézes lapokhoz:
- 400 g liszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 50 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 3 evőkanál zsíros tej
- 60 g méz
Egy kis lábasban a vajat, a cukrot, a tojást, a tejet és a mézet csípősre összemelegítjük, folyamatosan kevergetve. Langyosra hűtjük, hozzászitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd sima tésztát gyúrunk belőle pár perc alatt. Négy egyenlő cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül, azonnal, kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk, finoman alálisztezve. A lapokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és egyenként betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol pár perc alatt világos barnára sütjük. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, rácsra téve.
A krémhez:
- 800 g zsíros tej
- 10 evőkanál búzadara
- 200 g vaj
- 200 g porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
A kenéshez:
- baracklekvár
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral. A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzünk, amit hidegre hűtünk. A kihabosított vajhoz apránként hozzáadjuk a lehűlt grízt, az egészet simára keverve. Végül pár mozdulattal beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliát is.
Egy tálcára fektetjük az első lapot és a krém felét egyenletesen elkenjük rajta. Ráfektetjük a másik lapot, amit vékonyan megkenünk a baracklekvárral. Jöhet rá a harmadik lap, arra a krém másik fele, végül az utolsó lap.
A tetejére:
- 100 g étcsokoládé, apróra vágva
- 1,5 ek olaj
A csokoládét megolvasztjuk és elkeverjük benne az olajat. A szép, selymes csokoládét ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elsimítjuk és hűvös helyen hagyjuk megdermedni. Másnap szélezzük le és szeleteljük fel a süteményt, majd tegyünk egy jól záró műanyag vagy fém dobozba és fogyasztásig tároljuk benne.
friss fotókkal frissítve - 2020.01.06.