Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Mézes-krémes à la Tejturmix

20180513_111117-01.jpeg

...mint az összes többi házi süteménynek, a mézes-krémesnek is létezik ezerféle receptje, elkészítési módja. Most megmutatom a saját verziómat, ahogy évek óta készítem és ahogy mindenki imádja a családban. 

1 gáztepsihez

A mézes lapokhoz:

  • 400 g liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 50 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál zsíros tej
  • 60 g méz

Egy kis lábasban a vajat, a cukrot, a tojást, a tejet és a mézet csípősre összemelegítjük, folyamatosan kevergetve. Langyosra hűtjük, hozzászitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd sima tésztát gyúrunk belőle pár perc alatt. Négy egyenlő cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül, azonnal, kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk, finoman alálisztezve. A lapokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és egyenként betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol pár perc alatt világos barnára sütjük. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, rácsra téve.

20180513_111043-01.jpeg

A krémhez:

  • 800 g zsíros tej
  • 10 evőkanál búzadara
  • 200 g vaj
  • 200 g porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia

A kenéshez:

  • baracklekvár

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral. A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzünk, amit hidegre hűtünk. A kihabosított vajhoz apránként hozzáadjuk a lehűlt grízt, az egészet simára keverve. Végül pár mozdulattal beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliát is.

Egy tálcára fektetjük az első lapot és a krém felét egyenletesen elkenjük rajta. Ráfektetjük a másik lapot, amit vékonyan megkenünk a baracklekvárral. Jöhet rá a harmadik lap, arra a krém másik fele, végül az utolsó lap.

A mázhoz és a díszítéshez:

  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál víz
  • csipet só
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 50 g vaj
  • 50 g pirított, szeletelt mandula

Egy kis forralólábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a sóval. Hozzákeverjük a kakaóport, levesszük a tűzről, majd feloldjuk benne a vajat. Az egészet rácsorgatjuk a sütemény tetejére és egyenletesen elkenjünk rajta. Megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával és éjszakára a hűtőbe tesszük összepuhulni.

20180513_111056-01_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr7213916150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scripta 2018.05.24. 21:27:37

na végre. ezt várom már egy éve.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png