Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Citromos mignon

20180921_124223-01.jpeg

Korábban egy cukrászdában a hűtőpultból tuti, hogy a mignont választottam volna utoljára. Mostanában viszont annyira megkívántam, hogy készítettem is egy citromosat, amihez a receptet is elhoztam. 

Ha szeretnétek, a mázba és a krémbe is keverhető sárga ételszínezék, de én igyekszem minél ritkábban használni - a természetes színezékek ára igen borsos, a mesterséges színezékkel pedig nem szeretnék felesleges adalékanyagokat bevinni a szervezetembe. 

20180921_124116-01_1.jpeg

12 db mignonhoz

A lapokhoz:

  • 5 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 125 g liszt

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és pár határozott, gyors mozdulattal elkeverjük benne. Hozzászitáljuk a lisztet és és finoman összeforgatjuk. A piskótamasszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsire szedjük és egyenletesen, simára elkenjük. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe ahol 6-8 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük. Miután megsült, lisztezett munkafelületre borítjuk és lehúzzuk a hátuljáról a sütőpapírt. Ha pedig már teljesen kihűlt, három egyenlő téglalapra vágjuk és félretesszük.

A krémhez:

  • 300 g zsíros tej
  • 1 csomag (78 g) Gála krémpuding por
  • 3 evőkanál porcukor
  • 250 g szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 2 db citrom reszelt héja és átszűrt leve

A tálaláshoz:

  • 12 db muffinkapszli
  • néhány, tetszőleges cukorgyöngy

20180921_124417-01.jpeg

A hideg tejjel elkeverjük a krémport. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. A pudingalaphoz adagonként hozzáadjuk a puha vajat és a porcukrot. Miután már az összes vaj és cukor elkeveredett, pár percig tovább habosítjuk. Végül elkeverjük benne a citromhéjat és a citromlevet is.

A krémet szemre két részre osztjuk és összetöltjük vele a három piskótalapot. A süteményt szorosan betekerjük műanyag fóliával és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap leszélezzük és 12 egyenlő kockára vágjuk.

20180921_124332-01.jpeg

A mázhoz:

  • 300 g átszitált porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • fél citrom átszűrt leve

A máz hozzávalóit egy tálba mérjük és fakanállal simára keverjük. A mignonokat rácsra sorakoztatjuk, alá pedig teszünk egy tálcát. Minden mignont egyesével belemártunk a citromos, fehér mázba, a tetejére szórunk pár cukorgyöngyöt és visszatesszük a rácsra, hogy a felesleg lecsorogjon. Ha már megszáradt a cukormáz, papírkapszliba tesszük és szobahőmérsékleten tároljuk, ahol 2-3 napig hűtés nélkül eláll.

20180921_124149-01.jpeg

20180921_124339-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://tejturmix.blog.hu/api/trackback/id/tr1814260381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.09.25. 11:20:21

A tojásfehérjét hogy kell elkeverni a porcukorral úgy, hogy ne habosodjon fel?! Én óvatosan csinálom, de sosem sikerül... :(((

Péter Dani 2018.10.01. 17:49:06

@GGy: Szia! A lényeg az, hogy messziről kerüld a kézi habverőt, legsimábbra egy kerek végű fakanállal lehet. Egyszerű, körkörös mozdulatok, mintha egy sűrű levest kevergetnél :).

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png