Tejturmix

Péter Dani blogja

Vanília torta

11111_1.jpg

A napokban olvastam egy cikket, hogy a magyar háziasszonyok és sütnivágyók leggyakrabban a tökéletes vanília és csokoládé tortat receptjét üldözik az interneten. A blogon már van ezer féle csoki torta, de egy ultimate vanília torta még nincs. Hallatlan! Elhoztam nektek a kedvenc, legegyszerűbb és legselymesebb vaníliás krémmel borított és burkolt vanília tortám receptjét. Remélem a Google legközelebb a Tejturmixot is kidobja nektek. Szép napot!

2_3.jpg

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g liszt

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd pár gyors és határozott mozdulattal elkeverjük benne a sárgáját is. A lisztet hozzászitáljuk és finoman beleforgatjuk a keverékbe. A piskótamasszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű, csatos tortaformába egyengetjük és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt készre sütjük, illetve tűpróbáig. Miután megsült, még forrón lecsatoljuk róla a formát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és fejjel lefelé egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, három lapba vágjuk.

3_3.jpg

A vaníliás krémhez:

  • 300 g fehér csokoládé
  • 1 l habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia

A apróra daraboljuk, egy tálba szórjuk és a felforrósított tejszínt ráöntjük. Hagyjuk 5 percig állni, majd egy kézi habverővel simára keverjük. A keveréket hagyjuk kihűlni - ha van maghőmérőnk, pontosan 5°C-ra kell hűlnie - majd alacsony fordulatszámon, elektromos habverővel - türelmesen - kihabosítjuk. Miután szép, szinte selyemfényűre kihabosodott, hozzáadjuk a vaníliarúd magját és az esszenciát és ezt is elkeverjük benne.

4_1.jpg

A torta összeállítása:

A krémet három részre osztjuk. Egy-egy résszel betöltjük a három piskótalapot, a harmadikkal pedig beburkoljuk a tortát. - Én ennél a résznél, a krém utolsó harmadából elvettem egy kicsit és azzal habrózsákat nyomtam a torta peremére. - Jöhet a torta kreatív része. Jelen esetben én minden habrózsa tetejére tettem egy csokoládéba mártott aszalt epret, közé pedig fehér- és étcsokiból készült csokoládédíszt. Az alsó peremen Milka "hógolyók" sorakoznak, amit szezonálisan - télen - találhatsz meg az üzletek polcain. Természetesen csak a fantáziád szabhat határt a díszítésnek. Kerülhet rá például bármilyen bogyós vagy szezonális gyümölcs, aszalványok, gyümölcschipsek, bonbonok, csokidíszek.

5_1.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása