Az év "úgyis felszalad 1-2 kg felesleg" időszakában gondoltam, bevetem a nem kicsit vajas, kemencében sült ostoros kalács receptemet. Tudom, hogy szemétség, de na... próbáljátok ki, tényleg isteni!
2 kalácshoz
A tésztához:
- 400 g 3,5%-os tej
- 50 g friss élesztő
- 2 tk vaníliaesszencia
- 600 g finomliszt
- 80 g kristálycukor
- csipet só
- 3 db tojássárgája
- 2 ek olvasztott vaj
100 g tejet elkeverünk a vaníliaesszenciával, 10 g cukorral és hozzámorzsoljuk az élesztőt, amit hagyunk felfutni. Miután felfutott az élesztő a vaníliás, cukros tejben, a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk. Egészen addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik az edény falától és aljától. 6 egyforma cipót formázunk belőle és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk 50 percig.
A töltelékhez:
- 20 g őrölt fahéj
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
- 200 g nádcukor
A töltelékhez a vajat habosra keverjük az őrölt fahéjjal és a cukorral. A cipókat egyesével kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a töltelék arányos részével, majd feltekerjük. Három rúdból kalácsot fonunk. A megfont kalácsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk és hagyjuk kelni fél órát.
A kenéshez:
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 2 tk víz
A kenés alapanyagaikat szépen kikeverjük, megkenjük vele a kalácsokat és be is tolhatjuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnulna a teteje, helyezzünk rá egy lap sütőpapírt és úgy süssük tovább.
Az én kalácsom kemencében sült, így lehet a végeredményben színbéli különbség.