Tejturmix

Péter Dani blogja

Fahéjas ostoros kalács

11.jpg

Az év "úgyis felszalad 1-2 kg felesleg" időszakában gondoltam, bevetem a nem kicsit vajas, kemencében sült ostoros kalács receptemet. Tudom, hogy szemétség, de na... próbáljátok ki, tényleg isteni! 

33.jpg

2 kalácshoz

A tésztához:

  • 400 g 3,5%-os tej
  • 50 g friss élesztő
  • 2 tk vaníliaesszencia
  • 600 g finomliszt
  • 80 g kristálycukor
  • csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 2 ek olvasztott vaj

100 g tejet elkeverünk a vaníliaesszenciával, 10 g cukorral és hozzámorzsoljuk az élesztőt, amit hagyunk felfutni. Miután felfutott az élesztő a vaníliás, cukros tejben, a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk. Egészen addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik az edény falától és aljától. 6 egyforma cipót formázunk belőle és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk 50 percig.

22.jpg

A töltelékhez:

  • 20 g őrölt fahéj
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj
  • 200 g nádcukor

A töltelékhez a vajat habosra keverjük az őrölt fahéjjal és a cukorral. A cipókat egyesével kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a töltelék arányos részével, majd feltekerjük. Három rúdból kalácsot fonunk. A megfont kalácsokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk és hagyjuk kelni fél órát.

A kenéshez:

  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 tk víz

A kenés alapanyagaikat szépen kikeverjük, megkenjük vele a kalácsokat és be is tolhatjuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnulna a teteje, helyezzünk rá egy lap sütőpapírt és úgy süssük tovább. 

Az én kalácsom kemencében sült, így lehet a végeredményben színbéli különbség.

44.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása