Tejturmix

Péter Dani blogja

Csokis-narancsos babka

20200402_144041.jpg

Azt egyértelműen kijelenthetem, hogy a karantén ideje alatt kibontakozott egy új szenvedélyem, a kelt tésztákkal való kísérletezés. Remélem, hogy van még élesztőtök, vagy tudtok beszerezni, ha igen, csináljunk csokis-narancsos babkát!

9 -10 darabhoz:

  • 150 g langyos tej
  • 30 g kristálycukor
  • 35 friss vagy 10 g instant élesztő

Amennyiben friss élesztőt használunk, morzsoljuk el a cukros langyos tejben és hagyjuk felfutni. Ha viszont instant élesztőt használunk, csak keverjük össze a tejjel és a cukorral és már haladhatunk is tovább.

  • 40 g porcukor
  • 350 g liszt
  • 1 db tojás
  • 60 g olvasztott vaj

A konyhagép üstjébe összekeverjük a lisztet a porcukorral, mélyedést készítünk bele, amibe beleütjük a tojást és beleöntjük a vajat, valamint a feltutott élesztőt. Összekeverjük és alaposan kidagasztjuk a tésztát, közepes fokozaton, míg szép sima, rugalmas lesz és elválik a tál falától. Műanyag fóliával vagy konyharuhával takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni meleg helyen. Közben elkészítjük a tölteléket és a kenéshez a szirupot.

20200402_144109.jpg

A töltelékhez:

  • 75 g étcsoki
  • 75 g vaj
  • 20 g kakaópor
  • 20 g porcukor
  • 1 mk só

A hozzávalókat mérjük egy nyeles forralólábasba és alacsony lángon melegítsük össze, amíg egynemű nem lesz. Öntsük egy mélytányérba és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.

A sziruphoz:

  • 80 g víz
  • 80 g kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 szem szegfűszeg

Az alapanyagokat mérjük egy nyeles forralólábasba és rotyogtassuk addig, amíg a fűszerek aromái felszállnak. Szűrjük le és hűtsük le.

Miután megkelt a tészta, nyújtsunk belőle, egy nagyjából 30x40 cm-es téglalapot. A felét kenjük le egyenletesen a csokis töltelékkel, a tészta másik felét pedig hajtsuk rá és finoman nyomkodjuk rá. Vágjunk belőle 2-3 cm vastagságú szalagokat. A szalagokat a két kezünket használva csavarjuk meg párszor és ezt a felcsavart csalagot, kezjük el feltekerni, mint egy hétköznapi kakaóscsigát. A végét viszont ne hajtsuk be a csiga alá, mint általában, hanem hozzúk át középen. Így sorakoztassuk a süket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, ahol további 15 percet hagyjuk kelni.

A kelesztés után, toljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 15-17 percre, illetve amíg aranybarna lesz. Miután kivettük a sütőből, azonnal kenjük meg őket a hideg sziruppal. Emeljük át a sütiket egy rácsra és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

20200402_144144.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása