Azt egyértelműen kijelenthetem, hogy a karantén ideje alatt kibontakozott egy új szenvedélyem, a kelt tésztákkal való kísérletezés. Remélem, hogy van még élesztőtök, vagy tudtok beszerezni, ha igen, csináljunk csokis-narancsos babkát!
9 -10 darabhoz:
- 150 g langyos tej
- 30 g kristálycukor
- 35 friss vagy 10 g instant élesztő
Amennyiben friss élesztőt használunk, morzsoljuk el a cukros langyos tejben és hagyjuk felfutni. Ha viszont instant élesztőt használunk, csak keverjük össze a tejjel és a cukorral és már haladhatunk is tovább.
- 40 g porcukor
- 350 g liszt
- 1 db tojás
- 60 g olvasztott vaj
A konyhagép üstjébe összekeverjük a lisztet a porcukorral, mélyedést készítünk bele, amibe beleütjük a tojást és beleöntjük a vajat, valamint a feltutott élesztőt. Összekeverjük és alaposan kidagasztjuk a tésztát, közepes fokozaton, míg szép sima, rugalmas lesz és elválik a tál falától. Műanyag fóliával vagy konyharuhával takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni meleg helyen. Közben elkészítjük a tölteléket és a kenéshez a szirupot.
A töltelékhez:
- 75 g étcsoki
- 75 g vaj
- 20 g kakaópor
- 20 g porcukor
- 1 mk só
A hozzávalókat mérjük egy nyeles forralólábasba és alacsony lángon melegítsük össze, amíg egynemű nem lesz. Öntsük egy mélytányérba és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.
A sziruphoz:
- 80 g víz
- 80 g kristálycukor
- 1 rúd fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 5 szem szegfűszeg
Az alapanyagokat mérjük egy nyeles forralólábasba és rotyogtassuk addig, amíg a fűszerek aromái felszállnak. Szűrjük le és hűtsük le.
Miután megkelt a tészta, nyújtsunk belőle, egy nagyjából 30x40 cm-es téglalapot. A felét kenjük le egyenletesen a csokis töltelékkel, a tészta másik felét pedig hajtsuk rá és finoman nyomkodjuk rá. Vágjunk belőle 2-3 cm vastagságú szalagokat. A szalagokat a két kezünket használva csavarjuk meg párszor és ezt a felcsavart csalagot, kezjük el feltekerni, mint egy hétköznapi kakaóscsigát. A végét viszont ne hajtsuk be a csiga alá, mint általában, hanem hozzúk át középen. Így sorakoztassuk a süket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, ahol további 15 percet hagyjuk kelni.
A kelesztés után, toljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 15-17 percre, illetve amíg aranybarna lesz. Miután kivettük a sütőből, azonnal kenjük meg őket a hideg sziruppal. Emeljük át a sütiket egy rácsra és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.