Egyik délután mikor Instagram végigszaladtam a képeken, egyből megragadta a tekintetemet Kárai Dávid ragyogóan piros fotója, ami alatt valami sült eperről említett. Nem hagyott nyugodni a gondolat és maga a fotó, így én is készítettem egy adagot.
Végülis egy eper lekvárról beszélünk, ami nincs tartósítva - tehetjük melegen fagyira, hidegen egy tejberizsre vagy egy habos gofrira.
3 adag
Hozzávalók:
- 380 g friss eper, a zöld része nélkül
- 2 ek kristálycukor
- 2 tk vaníliaesszencia
- 1 db lime leve és reszelt héja
- fél citrom leve
A friss, megmosott és zöld részétől megszabadított epret egy keverőtálba rakjuk. Megszórjuk a cukorral, mehet hozzá a vanília, a lime leve és héja is. Alaposan összekeverjük, letakarjuk műanyag fóliával és éjszakára a hűtőbe tesszük "pácolódni".
Másnap mikor már szép mennyiségű levet eresztett az eper, átkeverjük és egy hőálló tálba kanalazzuk, a levével együtt. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre. Miután kivettük a sütőből, még forrón hozzáadjuk a citrom levét, átkeverjük és már fogyaszthatjuk is. Amennyiben később használjuk fel, tároljuk hűtőben. Nagyjából 4-5 napig eláll.