A házi almás pite az egyik kedvenc desszertem. Mivel nincs még almaszezon, kipróbáltam egy vaníliás-citrusos túrótöltelékkel és mennyei lett a végeredmény. Próbáld ki te is, remek vendégváró lehet nyári bulikon, szülinapokon vagy családi grillezéseken.
A tésztához:
- 400 g liszt
- 150 g porcukor
- 150 g zsír
- 6 g sütőpor
- 200 g tejföl
- csipet só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formálunk belőle és műanyag fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg elkészítjük az almatölteléket.
A töltelékhez:
- 900 g túró
- 3 ek tejföl
- 100 g tej
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 citrom leszűrt leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 ek búzadara
- 1 tk étkezési keményítő
- 1 mk só
A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük és félretesszük. A tészta felét nyújtsuk ki és igazítsuk egy kivajazott tepsi (kb. 25x30 cm) aljára. Erre jöhet a töltelék, arra pedig a tészta másik fele, szintén kinyújtva. A felső tésztalap széleit nyomkodjuk be oldalra, kenjük meg egy felütött és elhabart tojással, szurkáljuk meg villával és toljuk a 170°C-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre, illetve míg szép aranybarna lesz.