Tejturmix

A titkos hozzávaló mindig te leszel

Eredeti olasz pizza

20200723_133859-01.jpeg

Vékony, olasz pizzatészta, ami a búzadarától és az olívaolajtól extra-ropogós. A recept természetesen nem 100%-ban autentikus, egy igazi olasz mamma biztosan húzná a száját, viszont remek alternatíva a magyaros, tepsi pizzák mellé.

20200723_132737-01.jpeg

2 pizzához

A pizzatésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tk só
  • 325 g víz
  • 1 ek cukor
  • 1 cs (7 g) instant élesztő
  • 2 ek olívaolaj

A konyhagép üstjében összekeverjük a lisztet a sóval. A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszthez öntjük. Elkezdjük a dagasztó kampóval vagy kézzel dagasztani és amikor már majdnem összeállt a tészta, hozzáadjuk az olajat is és nagyjából 10 perc alatt simára dagasztjuk. Ragacsos tésztát kapunk, de legyen sima, egynemű. A tésztát egy nagy olajozott tálba tesszük, letakarjuk műanyag fóliával és éjszakára a hűtőbe tesszük kelni. Azért fontos, hogy elég nagy tálba tegyük, hogy ne fusson ki belőle a tészta.

Másnap, mielőtt sütni szeretnénk, vegyük ki a hűtőből és olajos kézzel osszuk két részre. A tepsit szórjuk meg enyhén búzadarával és egy rész tésztát - szintén olajos kézzel dolgozva - nyomkodjunk kerekre, majd kenjük meg a pizzaszósszal:

  • 400 g paradicsom, felkockázva
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 csipet barnacukor
  • friss olasz fűszerek ízlés szerint (rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű)

A hozzávalókat egy lábasba mérjük és alaposan összekeverjük. Felforraljuk, majd takarék lángon - néha megkeverve - 20 perc alatt besűrítjük, az utolsó 5 percben pedig a finomra vágott fűszereket is hozzáadjuk. Szobahőmérsékletűre hűtjük és ízlés szerinti mennyiséggel megkenjük a pizzákat.

A szószra tetszőleges feltéteket teszünk. Én a szószra mozzarellát tépkedtem és paradicsomszeleteket tettem. Betoljuk a 250 fokra előmelegített sütőbe és 8-10 perc alatt ropogósra sütjük. Frissen mehet rá pár forgács parmezán, olívabogyó, bazsalikomlevél és néhány csepp olívaolaj. Azonnal, frissen fogyasszuk.

20200723_133916-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

Baking Hits

logo_2x.png