Tejturmix

Péter Dani blogja

Szilvás süti

20200911_125037-01.jpeg

Fahéjas szilvatöltelék, egy végtelenül egyszerű kelt tésztába csomagolva.

20200911_125110-01.jpeg

A kelt tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1 csipet só
  • 13 g friss élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 350 g langyos víz
  • 3 ek olaj

A szilvás töltelékhez:

  • 10 db magozott szilva, felezve
  • 120 g porcukor
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • 1 csipet só

A lisztben elkeverjük a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni. A felfutott élesztőt és az olajat hozzáadjuk a liszthez és szép simára dagasztjuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk műanyag fóliával és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit egy nagy tálba mérjük, alaposan összekeverjük és hagyjuk állni a pulton egy órát, amíg kel a tészta.

A megkelt tésztát ketté osztjuk és mindkét feléből, lisztezett felületen nyújtunk egy 35-40 cm átmérőjű kört. A tölteléket alaposan átkeverjük és az egyik tésztalapon eloszlatjuk, úgy hogy a peremén 2 cm üresen maradjon. Ezt a 2 cm-es peremet megkenjük vízzel és ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd egy villával összenyomkodjuk azt. Szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük, lekenjük tejjel, megszurkáljuk a tetejét és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteket vágunk belőle, mint egy pizzából és teával vagy vaníliafagyival tálaljuk.

20200911_125129-01.jpeg

Megjegyzés: a tészta nem használ nagy mennyiségben sót vagy cukrot, natúr ízű, így bátran kombinálható sós és édes töltelékekkel egyaránt.

20200911_125037-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása