Az ízes bukta után a második kedvenc reggeli péksüteményem a túrós táska. Mazsolával és sok friss kaporral, valamint citromhéjjal a kedvencem. A következő recept nem tartalmaz mazsolát vagy kaprot, hiszen sokak nem szeretik, de ha te igen, nyugodtan mehet mindkettő a töltelékbe.
A tésztához:
- 500 g liszt
- 20 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 300 g zsíros tej
- 60 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 3 db tojássárgája
- 2 ek búzadara
- 1 csipet só
- 3 ek habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk vaníliaesszencia
A töltelékbe még kerülhet: apróra vágott friss kapor, mazsola.
A friss élesztőt 5 g porcukorral felfuttatjuk 100 g langyos tejben. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagosan legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén eldolgozzuk. Langyos helyen egy órán át kelesztjük.
Közben egy tálba mérjük a túrótöltelék összes hozzávalóját és botmixerrel szép simára keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, kb. 8 mm/1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe teszünk egy nagy kanállal a túrótöltelékből és sarkait középre hajtva és összecsípve, batyut formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a táskákat, egy elhabart tojással vékonyan lekenjük, majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. A batyukat betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe és szép, mély aranybarnára sütjük. Sütés utána rácsra sorakoztatjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.