Tejturmix

Péter Dani blogja

Túrós batyu

Az ízes bukta után a második kedvenc reggeli péksüteményem a túrós táska. Mazsolával és sok friss kaporral, valamint citromhéjjal a kedvencem. A következő recept nem tartalmaz mazsolát vagy kaprot, hiszen sokak nem szeretik, de ha te igen, nyugodtan mehet mindkettő a töltelékbe.

20201113_133913-01.jpeg

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 300 g zsíros tej
  • 60 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 500 g túró
  • 3 db tojássárgája
  • 2 ek búzadara
  • 1 csipet só
  • 3 ek habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk vaníliaesszencia

A töltelékbe még kerülhet: apróra vágott friss kapor, mazsola.

A friss élesztőt 5 g porcukorral felfuttatjuk 100 g langyos tejben. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagosan legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén eldolgozzuk. Langyos helyen egy órán át kelesztjük.

Közben egy tálba mérjük a túrótöltelék összes hozzávalóját és botmixerrel szép simára keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, kb. 8 mm/1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe teszünk egy nagy kanállal a túrótöltelékből és sarkait középre hajtva és összecsípve, batyut formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a táskákat, egy elhabart tojással vékonyan lekenjük, majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. A batyukat betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe és szép, mély aranybarnára sütjük. Sütés utána rácsra sorakoztatjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása