Mézzel puhára sült banán, rajta egy magvas-zabpelyhes ropogós réteg, a kettőt pedig vaníliás tej fogja össze. Egy ízekben és textúrákban gazdag, tartalmas reggeli, ami garantáltan felpörget.
4 adaghoz:
- 2 db banán
- 100 g választott gyümölcs/aszalvány
- 90 g akácméz
- 90 g zabpehely
- 50 g darabolt, pörkölt dió/mogyoró/kesudió
- 1/2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 240 g tej
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliaesszencia
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy, kb. 20x20-es hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. A banánt felkarikázzuk és az edény aljába sorakoztatjuk, rászórjuk a gyümölcsöt/aszalványt és rácsorgatjuk a méz felét. Lefedjük alufóliával és betoljuk az előmelegített sütőbe 15 percre. Közben egy tálba mérjük a zabpelyhet, a diót, a sütőport, a fahéjat és a sót, összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a tejet a maradék mézzel, a tojással és a vaníliával. Az elősült banánalapra szórjuk a zabos keveréket, ráöntjük a tejes keveréket és visszatoljuk a sütőbe, ahol aranybarnára sütjük. Az edényben hagyjuk kihűlni és fogyaszthatjuk is. Tálaljuk joghurttal és/vagy friss gyümölcsökkel. Hűtőben 3 napig eláll.
TIPP: Bármelyik kedvenc nasinkat vagy étrendkiegészítőnket hozzáadhatjuk a zabpelyhes keverékhez, pl.: kandírozott gyümölcsök, chia mag, fehérjepor, reszelt sárgarépa, kókuszreszelék, csokidarabok. A fenti az én jól bevált alapreceptem, de nyugodtan variálható!