Frissítő, nyári desszert - pillanatok alatt, házilag főzött eperlekvárral és friss mentával.
9 szelethez
A tésztához:
- 225 g liszt
- 240 g kristálycukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 175 g zsíros tej
- 4 db tojásfehérje
- 40 g tejföl
- 220 g puha vaj
Egy 20x20 cm-es, szögletes sütésálló formát kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik tálkában alaposan összekeverjük a tejet, a tojásfehérjét és a tejfölt. A lisztes keverékhez adjuk a vajat és vizes homok állagúra keverjük. Végül hozzáöntjük a tejes keveréket két részletben és alaposan összekeverjük. Az előkészített formába simítjuk és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd a formából kivéve, a sütőpapírt eltávolítva, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez:
- 200 g eper
- 90 g kristálycukor
- 1 db citrom leve
- 200 g mascarpone
- 200 g habtejszín
- 2 ek porcukor
- 1 cs (10 g) habfixáló
Az epret, a cukrot és a citromlevet egy nyeles lábasba mérjük és 10-15 perc alatt lekvárt főzünk belőle. Ez azt jelenti, hogy miután a cukortól levet engedett, addig rotyogtatjuk közepes lángon amíg besűrűsödik, szirupos lesz. Forrón leturmixoljuk és a hűtőben teljesen hidegre hűtjük.
A konyhagép üstjébe mérjük a mascarponét, a tejszínt és a porcukrot. Mikor elkezd habosodni, hozzáadjuk a fixálót és egészen kemény habot verünk belőle. A házi eperlekvárunkból hozzáadunk 180 g-ot és alaposan kikeverjük.
A krémet a kihűlt és leszélezett lapra kanalazzuk és egyenletesen elkenjük egy hajlított spatulával majd betesszük a hűtőbe összeállni 2-3 órára. Éles, forró késsel szeleteljük, frissen vert, enyhén cukrozott tejszínhabbal, eperrel és mentalevéllel kínáljuk.