Tejturmix

Péter Dani blogja

Epres kocka

20210527_114131920_ios.jpg

Frissítő, nyári desszert - pillanatok alatt, házilag főzött eperlekvárral és friss mentával.

20210527_113949540_ios.jpg

9 szelethez

A tésztához:

  • 225 g liszt
  • 240 g kristálycukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 175 g zsíros tej
  • 4 db tojásfehérje
  • 40 g tejföl
  • 220 g puha vaj

Egy 20x20 cm-es, szögletes sütésálló formát kibélelünk szilikonos sütőpapírral.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Egy másik tálkában alaposan összekeverjük a tejet, a tojásfehérjét és a tejfölt. A lisztes keverékhez adjuk a vajat és vizes homok állagúra keverjük. Végül hozzáöntjük a tejes keveréket két részletben és alaposan összekeverjük. Az előkészített formába simítjuk és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a formában hűlni 5 percig, majd a formából kivéve, a sütőpapírt eltávolítva, hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez:

  • 200 g eper
  • 90 g kristálycukor
  • 1 db citrom leve
  • 200 g mascarpone
  • 200 g habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs (10 g) habfixáló

Az epret, a cukrot és a citromlevet egy nyeles lábasba mérjük és 10-15 perc alatt lekvárt főzünk belőle. Ez azt jelenti, hogy miután a cukortól levet engedett, addig rotyogtatjuk közepes lángon amíg besűrűsödik, szirupos lesz. Forrón leturmixoljuk és a hűtőben teljesen hidegre hűtjük.

A konyhagép üstjébe mérjük a mascarponét, a tejszínt és a porcukrot. Mikor elkezd habosodni, hozzáadjuk a fixálót és egészen kemény habot verünk belőle. A házi eperlekvárunkból hozzáadunk 180 g-ot és alaposan kikeverjük.

A krémet a kihűlt és leszélezett lapra kanalazzuk és egyenletesen elkenjük egy hajlított spatulával majd betesszük a hűtőbe összeállni 2-3 órára. Éles, forró késsel szeleteljük, frissen vert, enyhén cukrozott tejszínhabbal, eperrel és mentalevéllel kínáljuk.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása