Az egész story úgy kezdődött, hogy minden vásárlásnál dobok pár darab citromot a kosárba, hogy legyen. Legutóbb viszont annyira felhalmoztam, hogy már kezdett tönkremenni. Csináltam belőle egy nagy adag citromos krémmel töltött kekszet és egy óriási kancsó citromos limonádét a családnak. Előbbit meg is mutatom, hogyan készült.
kb. 20 darabhoz
A citromkrémhez:
- 55 g puha vaj
- 100 g kristálycukor
- 1 ek frissen reszelt citromhéj
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 60 g frissen facsart citromlé
Keverjük habosra a vajat a cukorral, a citromhéjjal és a sóval. Keverjük hozzá egyenként a tojásokat. Végül adjuk hozzá a citromlevet is és keverjük össze alaposan. (Ezen a ponton ne ijedjetek meg, ha kicsapódok a krém, mert a hőtől egynemű, sima lesz.) Tegyük egy lábasba és takarék lángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre, 8-10 perc alatt. Szűrjük egy tálba és nyomkodjunk a felszínére műanyag fóliát és hűtsük le.
A kekszhez:
- 300 g liszt
- 200 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 ek joghurt
- 1 db citrom reszelt héja
- 6 g sütőpor
A lisztet összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. Mehet hozzá a többi alapanyag is és dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal, hogy ne melegedjen fel a vaj, akárcsak linzerkészítésnél. Csomagoljuk műanyag fóliába és mehet a hűtőbe egy órára.
Nyújtsuk ki - enyhén lisztezett felületen - 1,5-2 mm vékonyra és szúrjuk ki választott keksz-kiszúrókkal úgy, hogy minden formából páros darab legyen. A párok egyik darabját szúrjuk ki egy kisméretű kerek kiszúróval vagy kupakkal. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig, illetve addig a pontig, amikor a széle el kezd barnulni. Hagyjuk a tepsin kihűlni! Amikor kihűltek, ragasszuk össze a párokat egy teáskanál citromkrémmel és hintsük meg porcukorral.