Meglepően könnyű, szaftos és nem lehet vele betelni. Íme, egy olyan házi túrós batyu recept, ami garantáltan veri a bolti társait.
A tésztához:
500 g liszt
20 g friss élesztő
2 db tojássárgája
3 dl tej
60 g vaj
50 g porcukor
csipet só
A töltelékhez:
500 g túró
3 db tojássárgája
2 evőkanál búzadara
csipet só
3 evőkanál habtejszín
1 citrom lereszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia
A friss élesztőt 5 g porcukorral felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a felfutott élesztővel együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagosan legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük.
Közben egy tálba mérjük a túrótöltelék összes hozzávalóját és botmixerrel szép simára keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, kb. 8 mm/1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe teszünk egy nagy kanállal a túrótöltelékből és sarkait középre hajtva és összecsípve, batyut formálunk belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a táskákat, egy elhabart tojással vékonyan lekenjük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. A batyukat betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe és szép, mély aranybarnára sütjük. Sütés utána deszkára sorakoztatjuk, tetejét esetleg meghinthetjük porcukorral és fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat kívánok!