Na jó, tudom, nem kerek, de attól még pogácsa! Nagyon egyszerűen elkészíthető és valami eszméletlenül finom. Meg persze ilyen szép rétegesre sül, mint ha csak egy pékségből vagy cukrászdából rendelted volna.
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 30 g friss élesztő
- 100 g zsíros tej
- 1 tk kristálycukor
- 250 g vaj
- 250 g túró
- 300 g reszelt trappista
- 175 g tejföl
- 3+1 db tojássárgája
- 1 ek só
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor társaságában. A tejfölt kikeverjük 3 db tojássárgájával. A lisztet egy nagy tálba mérjük, belekeverjük a sót és elmorzsoljuk benne a felkockázott hideg vajat. Mehet hozzá a felfutott élesztő, a tojássárgás tejföl és a túró. Gyors mozdulatokkal - mintha linzertésztát készítenénk - gyúrjuk össze, majd hagyjuk pihenni 1/2 órát a pulton.
Nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, szórjuk meg a sajt kétharmadával és szorosan tekerjük fel - mintha kakaós csigát készítenénk. Csomagoljuk műanyag fóliába és tegyük a hűtőbe 1/2 órára. Nyújtsunk a roládból egy 3-3,5 cm vastag téglalapot, kenjük meg a maradék 1 db tojássárgájával, szórjuk meg a maradék sajttal és vágjuk 4x4 cm-es kockákra egy éles késsel. Sorakoztassuk egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és toljuk be a 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve amíg aranybarna lesz. A tepsin hagyjuk kihűlni.