Az év első hete nálam szerencsére a pihenésről szólt, de így sem bírtam ki, hogy ne süssek valamit. Volt a kamrában csokis keksz, a hűtőben pedig kivi és túró, a végeredmény pedig egy no-bake, kekszes alapú túrótorta lett, kivivel és egy ragyogó zselével.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
A kekszes alaphoz:
- 250 g amerikai csokis keksz (chocolate chip cookie)
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 90 g olvasztott vaj
A csokidarabkás kekszet ledaráljuk, összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába tömörítjük.
A túróréteghez:
- 250 g szobahőmérsékletű, puha vaj
- 200 g kristálycukor
- 1 evőkanál vaníliaesszencia
- 2 db citrom reszelt héja
- 6 db tojássárgája
- 750 g áttört tehéntúró
- 50 g hideg víz
- 100 g zsíros tej
- 25 g zselatin por
A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd jöhet hozzá a vanília, a citromhéj és a tojások sárgája is egyesével elkeverve, legvégül az áttört túró. A zselatin megduzzasztjuk kb. 5 perc alatt a jéghideg vízben, közben a tejet felforraljuk, levesszük a tűzről és kevergetve feloldjuk benne a megduzzadt zselatint és ezt is hozzákeverjük a krémhez. Ráöntjük az alapra és a tetejét elegyengetjük.
A tetejére:
- 5 db kivi, meghámozva, 1 cm vastag karikákra vágva
- 25 tortazselé
- 40 g kristálycukor
- 500 g víz
A por állagú tortazselét elkeverjük a kristálycukorral, felöntjük a vízzel és felforraljuk. Ha felforrt, 1 percig főzzük nagy lángon, majd kb. 12-15 perc alatt hagyjuk picit lehűlni. A túrótorta tetején ízlésesen elrendezzük a gyümölcsöt és ráöntjük, a közepétől kifelé a tortazselét, majd újabb másfél órára a hűtőbe tesszük.