Kb. 16 darabhoz
A tésztához:
500 g liszt
2,5 dl langyos tej
125 ml olaj
félevőkanál só
25 g friss élesztő
csipet kristálycukor
A töltelékhez:
3 dl zsíros tejföl
100 g füstölt szalonna
1 csokor petrezselyem
100 g reszelt trappista sajt
2 közepes fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt feketebors
csipet só
A szóráshoz:
100 g reszelt trappista sajt
A kenéshez:
2 db tojás
Először a tészta összeállításával kezdjük. A langyosra melegített tejben felfuttatjuk az élesztőt a csipet kristálycukorral. Egy nagy tálba mérjük a lisztet, a sót és az olajat, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük, másfél-kétszeresére. 3 egyenlő cipóra osztjuk és mindegyikből egy vékony, kb. 0,5 cm-es téglalapot nyújtunk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
A tejfölben elkeverjük a csipet sót és a zúzott fokhagymát, majd a kinyújtott téglalapokon elosztjuk, egyenletesen elkenjük. Megszórjuk a maradék hozzávalóval: a lilahagymával, amit előzőleg kicsit besóztunk, a felkockázott szalonnát, aminek a zsírját kisütöttük, a durvára vágott petrezselyemzöldet, a reszelt trappista sajtot és a frissen őrölt borsot.
Feltekerjük a téglalapokat, mintha kakaós csigát készítenénk és háromszögekre daraboljuk. Megkenjük az elhabart egész tojásokkal és megszórjuk reszelt sajttal, lemezre helyezzük és azon további 10 percig pihentetjük. Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.