Tejturmix

Péter Dani blogja

Zabkeksz

20170913_123759-01.jpeg

Ki ne szeretné a jól ismert zabfalatokat házilag is elkészíteni? Sokkal kifizetődőbb, mint bolti társa, ráadásul úgy variáljuk, ahogyan csak szeretnénk. Tökéletes kávé vagy tea mellé, de darálva akár egy sajttorta alapjához is. Próbáljátok ki ti is és legyen szép napotok!

20170913_123648-01.jpeg

Hozzávalók (nagyjából 25 darabhoz):

  • 115 g szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 125 g barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 100 g liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 120 g zabpehely
  • opcionális: 120 g mazsola
  • opcionális: 65 g darabolt, törökmogyoró

Mivel se nagy mazsola, se nagy mogyoró rajongó nem vagyok, én a két opcionális hozzávaló nélkül készítettem a kekszeket. Csupán 1-1 szem mazsolával díszítettem őket.

20170913_123726-01.jpeg

Kezdjük is a kekszmassza összeállítását. Egy nagy keverőtálban habosítsuk ki a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd keverjük el alaposan. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, majd szitáljuk hozzá a vajas alaphoz. Keverjük össze alaposan a masszát. Nyugodtan használhatjuk továbbra is az elektromos habverőt, nem okozunk kárt vele a tésztának. Végül szórjuk hozzá a zabpelyhet és forgassuk ezt is bele (ennél a résznél kerül sor a mazsolára és a mogyoróra is, ha ti szeretnétek bele tenni) - ekkor már egy fakanálra vagy spatulára váltva. 

A keksztésztából formázzunk dió nagyságú golyókat és sorakoztassuk fel egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Vegyük számításba, hogy a golyók sütéskor el fognak terülni egy korongnak, így érdemes 9-10 cm közt hagyni minden egyes kekszmassza között. Ezen a ponton nyomtam egy szem mazsolát is bele, hogy valami dísze mégiscsak legyen. A tésztagolyó hadsereg, tepsivel és minden mással együtt mehet a mélyhűtőbe egy teljes órára.

A kifagyott golyókat toljuk be azonnal a 175°C-ra előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára 10-12 perc alatt. Mikor kivesszük a sütőből nagyon lágynak fognak tűnni a kekszek, de pár perc alatt megszilárdulnak, akárcsak a jól ismert bolti társaik. Tegyük fémdobozba vagy helyezzük a konyhapultra egy óriás befőttesüvegbe, hogy mindenki tudjon egyet lopni, ha arra jár. Jó étvágyat kívánok!

20170913_123903-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása